Održan sastanak o mogućnostima razvitka gospodarske suradnje Hrvatske i SAD-a

Zagreb - U okviru 15. Transatlantskog foruma državnih parlamentarnih lidera održan je sastanak hrvatskih i američkih gospodarstvenika o temi "Mogućnosti razvitka gospodarske suradnje", koji je vodila potpredsjednica Hrvatskoga sabora Dragica Zgrebec. Na sastanku su nazočili predstavnici Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca te predstavnici deset američkih tvrtki i granskih udruženja: Toyota America, Alliance of Automobile Manufacturers, PhRMA, United States Fireworks Safety Commission, Recording Industry Association of America, Comcast i Advance Amerika, The Home Depot, Mark Anthony Brands i Diaego.

Nazočnima se prigodno obratio predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. Naglasio je stratešku važnost odnosa sa SAD-om te izrazio nadu kako će Hrvatska i SAD nastaviti izgradnju političkih i gospodarskih odnosa.

Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Zgrebec istaknula je kako Hrvatska ima posebno značenje za stabilnost regije kao članica EU-a i NATO-a te kako nekolicina hrvatskih tvrtki već uspješno posluje na američkom tržištu. Izrazivši zadovoljstvo što je SAD zainteresiran za projekte energetike u Jugoistočnoj Europi i u Hrvatskoj, pojasnila je kako se Hrvatska nalazi na strateškom položaju, što joj daje priliku za alternativne puteve opskrbe energijom.

U raspravi su istaknute mogućnosti suradnje Hrvatske i SAD-a, posebice u sektoru energetike, infrastrukture, farmaceutike, turizma, poljoprivrede i prehrambene industrije. Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za gospodarstvo, međunarodne i europske poslove Domagoj Juričić naglasio je važnost mogućnosti ulaganja u Hrvatsku putem korištenja strukturnih fondova EU-a, posebice u projektima vezanim uz poboljšanje i izgradnju prometne infrastrukture i vodoopskrbe. Hrvatska gospodarska komora stoji na raspolaganju u olakšavanju poslovnih veza između hrvatskih i američkih tvrtki istaknuo je Juričić. Savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje u Hrvatskoj gospodarskoj komori Davorko Vidović pojasnio je da je hrvatsko tržište rada izrazito fragmentirano, s visokom zaštitom zaposlenih s jedne strane, te visokom stopom nezaposlenosti s druge strane, te dodao da Vlada poduzima mjere i reforme radnog zakonodavstva kako bi tržište postalo što fleksibilnije.

Zaključno su predstavnici američkih tvrtki izrazili zadovoljstvo jedinstvenom prilikom da se upoznaju s gospodarskim i poslovnim prilikama u Hrvatskoj.
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove