Održana prezentacija gospodarskih učinaka hrvatske audiovizualne djelatnosti

Zagreb – Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, organizirao je danas prezentaciju gospodarskih učinaka hrvatske audiovizualne djelatnosti. Nakon uvodne riječi Jasena Mesića, potpredsjednika Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora, prezentaciju je otvorio Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a, a skupu je, uz brojne druge goste, nazočila i ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić.
 
Prvu prezentaciju, pod temom „Gospodarski i fiskalni učinci audiovizualne djelatnosti i državne potpore“ predstavio je Anto Bajo, istraživač pri Institutu za javne financije. Filmski sektor jedan je od važnijih sektora u području kulture jer istovremeno stvara ekonomsku i kulturnu vrijednost. S obzirom na sveobuhvatnost radnji i sudionika u postupku proizvodnje i reprodukcije filma te ostalih pratećih aktivnosti, može se sa sigurnošću reći da ne postoji sektor na koji filmska industrija ne bi mogla imati izravan ili barem neizravan utjecaj, glavni su naglasci prezentacije. Naglašeno je također kako je hrvatski AV sektor u europskim i svjetskim okvirima učinkovit i profitabilan, ali nelikvidan i zadužen.
 
Drugu temu prezentacije „Učinci filmskog i TV turizma“ predstavila je Juliane Schulze, viša partnerica u tvrtki Peacefulfish koja se bavi financijskim konzaltingom kreativnih industrija. Posjete turista destinaciji koje su motivirane prikazivanjem određene lokacije na televiziji, videu, DVD-u ili kino platnu, ali i u video igrici ili mobilnoj aplikaciji su ono što čini filmski turizam, naglasila je Juliane Schulze. Vodeće zemlje filmskog turizma su Velika Britanija i Novi Zelanda, a među gradovima to je New York. Aktualni primjer iz Hrvatske svakako je serija Igra prijestolja, snimana u Splitu i Dubrovniku. „Ima nečeg tako savršenog na ovom mjestu. Puno je kuteva iz kojih se može snimati tako da ne moramo koristiti vizualne efekte. Sve izgleda baš kako je“, citat je Davida Benioffa producenta Igre prijestolja.

Autor: Služba za medije