Održana radionica o obnovljivim izvorima energije

Zagreb - U Hrvatskom saboru je, u suradnji s Europskim forumom za obnovljive izvore energije (EUFORES), održana radionica s temom „Koje mogućnosti Hrvatskoj pružaju obnovljivi izvori energije?“. U radionici su, uz predstavnike EUFORES-a, sudjelovali zastupnici Hrvatskoga sabora te predstavnici Ministarstva gospodarstva, Europske komisije i civilnog društva. 

Radionicu je otvorio glavni tajnik EUFORES-a Jan Geiss i pritom izrazio zadovoljstvo mogućnošću održavanja ovakvog događanja u Hrvatskom saboru samo jedanaest dana nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Istaknuo je kako članstvo u Europskoj uniji predstavlja, između ostaloga, i priliku za razvoj energetske politike. Predsjednik Sabora Josip Leko je u uvodnom obraćanju naglasio da se radionica bavi političkim pitanjima koja se nalaze u središtu zanimanja svakog suvremenog društva. Istaknuo je i usku povezanost obnovljivih izvora energije i gospodarskog razvoja. 

U nastavku radionice, čiji je cilj bio okupiti relevantne aktere s područja obnovljivih izvora energije i otvoriti forum za razmjenu mišljenja, sudionici su razgovarali o hrvatskoj i europskoj energetskoj politici te o aktualnom stanju i planovima korištenja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj s naglaskom na strategiji Europske unije "Energija 2020". Sudionici radionice istaknuli su važnost izgradnje sveobuhvatnog nacionalnog zakonskog okvira, izražavanja jasne političke volje i osvještavanja korisnika o važnosti obnovljivih izvora energije za uspjeh svih aktualnih i budućih projekata s ovog područja.

EUFORES je europska parlamentarna mreža koja okuplja zastupnike Europskog parlamenta, nacionalnih parlamenata država članica Europske unije te lokalnih i regionalnih parlamenata. 
 

Autor: Odbor za europske poslove