Održana tematska sjednica Odbora za turizam o mogućnostima razvoja ruralnog turizma u Hrvatskoj

Kamenac - Ruralni je turizam velika šansa za cijelu kontinentalnu Hrvatsku i svi se relevantni čimbenici u toj djelatnosti trebaju uključiti u jačanje infrastrukturnih elemenata koji danas čine ruralni turizam, istaknuto je danas na sjednici saborskog Odbora za turizam u baranjskome mjestu Kamencu.

Predsjednik Odbora Goran Beus Richembergh kazao je kako je broj ostvarenih turističkih noćenja u kontinentalnoj Hrvatskoj izrazito nepovoljan u odnosu na primorski dio Hrvatske te da stoga treba učiniti napore kako bi se ponuda kontinentalnog turizma, koji se uvelike oslanja na domaće goste, učinila raznolikom i osnažila radi povećanja broja posjetitelja. Ocijenio je kako je najvažnije da se kreativnim pojedincima iz malog i srednjeg poduzetništva otvori mogućnost za uključivanje u turizam, barem i kao sekundarnu djelatnost, ako se bave proizvodnjom vina ili hrane. 
- Ne radi se samo o ruralnom načinu života već i o našoj gastro-enološkoj ponudi, ponudi kulturnih sadržaja na kontinentu te dobroj prezentaciji, što se uklapa u programe produljenja turističke sezone i dugoročnu strategiju razvoja hrvatskog turizma, kazao je Beus Richembergh. Istaknuo je kako će Ministarstvo turizma donijeti niz akcijskih planova za provedbu strategije razvoja hrvatskog turizma, a jedan će biti i plan razvoja ruralnoga turizma.

Pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić rekao je da je Osječko-baranjska županija primjer kako se od jednog područja može napraviti zanimljiva destinacija ruralnog turizma, koji ne uključuje samo agroturizam ili vinski turizam nego i druge oblike poput riječnog krstarenja, kulturnog ili avanturističkog turizma. Dodao je kako se projekti u turizmu mogu financirati iz domaćih izvora, poput HBOR-a, a također i europskih strukturnih fondova te fonda za poljoprivredu i ruralnoga razvoja, u čemu, s obzirom na to da smo punopravna članica EU-a, sada treba biti još aktivniji.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić kazao je kako je ova županija proteklih godina ostvarila najbrži rast kontinentalnog turizma u Hrvatskoj, čemu su pridonijela brojna ulaganja u njegov razvoj, poput obiteljskih turističkih gospodarstava i vinskih cesta, a u planu je obnova nekoliko dvoraca sredstvima europskih fondova. (Hina/Služba za medije)
 

Autor: Hina/Služba za medije