Parlamentarna skupština Vijeća Europe zasjeda u Strasbourgu

Strasbourg - U Strasbourgu se od 23. do 27. lipnja 2014. godine održava treći dio godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE), na kojem sudjeluje Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u PSVE-u u sastavu Ingrid Antičević Marinović, Gvozden Flego, Gordan Jandroković, Igor Kolman, Frano Matušić, Melita Mulić i Ivan Račan.

Fokus ljetnog zasjedanja bio je na izboru novoga glavnog tajnika Vijeća Europe, o čemu sukladno s dokumentima Vijeća Europe odlučuju članovi Parlamentarne skupštine. Kandidati su bili dosadašnji tajnik u petogodišnjem mandatu Norvežanin Thorbjørn Jagland te njemačka kandidatkinja i bivša federalna ministrica pravosuđa Njemačke Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Premoćnu  većinu glasova osvojio je dosadašnji glavni tajnik Jagland koji je u svom govoru nakon proglašenja rezultata naglasio kako mu je glavni cilj nastavak reformskog procesa koji je započeo u Vijeću Europe, pri čemu je posebno istaknuo pristupanje Europske unije Konvenciji Vijeća Europe o zaštiti ljudskih prava.

Tijekom zasjedanja parlamentarci su raspravljali o različitim temama i izvješćima, među ostalim o problemu ilegalnih migracija na području Mediterana i brojnim potonućima brodova s tragičnim posljedicama. O toj temi raspravljala je i hrvatska zastupnica Ingrid Antičević Marinović koja je naglasila potrebu konkretnijih i snažnijih akcija svih nadležnih u Europi kako bi se ubuduće spriječile takve tragedije.

Skupštini se u svojstvu trenutačno predsjedavajućeg Odborom ministara Vijeća Europe obratio ministar vanjskih poslova Azerbajdžana Elmar Mammadyarov, a nastupio je i predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliyev. Aliyev je veći dio nastupa posvetio pitanju višegodišnjeg nerazriješenog sukoba sa susjednom Armenijom vezano uz okupaciju Nagorno Karabaha. Naglasio je kako je Azerbajdžan posljednjih desetak godina usprkos tome imao jednu od najbrže rastućih ekonomija na svijetu te ubrzano radi na političkim i društvenim reformama u svom društvu. Predsjednik Aliyev je navode o tome da u Azerbajdžanu postoje brojni politički zatvorenici nazvao objedama i lažnim informacijama.

Voditelj saborskog Izaslanstva Gvozden Flego govorio je o uskratama vize za ulazak u Azerbajdžan voditelju Izaslanstva Francuske i potpredsjedniku Skupštine René Roquetu te je naglasio kako je svaka zemlja članica Vijeća Europe dužna pridržavati se obveza koje je preuzela članstvom kao i pridržavati se međunarodnih standarda, posebno u kontekstu ljudskih prava i prava slobode kretanja. Flego, koji je u svojstvu potpredsjednika PSVE-a dvaput predsjedao radom Skupštine, u nastavku je zasjedanja govorio i o demokraciji u Europi i izazovima moguće federalizacije Europe. Kazao je kako jedino demokracija primarno omogućuje ljudsku slobodu, a ujedno je i jedini mogući izvor odgovora na mnoga pitanja, osobito u kriznim vremenima. 

U raspravama tijekom ljetnog zasjedanja sudjeluju i drugi članovi hrvatskoga Izaslanstva. Igor Kolman uime ALDE grupe govori o identitetu i različitosti unutar interkulturnih društava te o problemu integracije migranata u Europi, a raspravljat će i o europskoj javnoj administraciji. Političke i humanitarne posljedice ukrajinske krize također su tema rasprave, a pretposljednji dan zasjedanja očekuje se i nastup novog predsjednika Ukrajine Petra Porošenka. 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove