Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio izraelskog ministra vanjskih poslova Elija Cohena

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u ponedjeljak ministra vanjskih poslova Države Izraela Elija Cohena s izaslanstvom.

- Hrvatska i Izrael istinski su prijatelji, kazao je na početku sastanka potpredsjednik Sabora Reiner, istaknuvši kako su bilateralni odnosi između dvije zemlje u stalnom usponu o čemu svjedoče i sve brojniji uzajamni posjeti na svim razinama. 

- Naša parlamentarna suradnja je također intenzivna, posebno Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Izrael koja je vrlo aktivna, kazao je Reiner. Ponovio je važnost parlamentarne diplomacije i njezin doprinos u produbljivanju suradnje na svim područjima od zajedničkog interesa. Akademik Reiner se osvrnuo  i na gospodarske odnose, naglasivši,  kako unatoč povećanju trgovinske razmjene, dodatno treba raditi na privlačenju investicija, posebno na području upravljanja vodenim resursima, irigacije, obnovljivih izvora energije, ali i razmjeni iskustva i znanja u drugim područjima poput inovacija, znanosti te informatičke tehnologije.

Ministar Cohen složio se da su se odnosi između dviju država intenzivirali na svim razinama, te je ujedno zahvalio Hrvatskoj na podršci koju pruža Izraelu na međunarodnoj razini, poput UN-a te EU-a. U vezi s procesom pristupanja Hrvatske Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD), ministar Cohen je ponovio podršku i spremnost Izraela da pomogne Hrvatskoj na tom putu.

Tijekom razgovora naglašena je važnost upravo potpisanog Memoranduma o suglasju na području razvojne suradnje između Hrvatske i Izraela koji omogućuje zajedničko pružanje pomoći državama u susjedstvu i diljem svijeta, te na taj način dvije države imaju mogućnost dati doprinos jačanju sigurnosti i stabilnosti u bližem i daljem susjedstvu.

Razgovaralo se i o jačanju suradnje na području turizma, posebno važnosti uspostave brojnijih direktnih zrakoplovnih linija između Hrvatske i Izraela, izraelskim ulaganjima u hotelsku infrastrukturu,  a bilo je riječi i o suradnji na razini akademske i znanstvene zajednice te jačanju kulturne suradnje.

Na kraju je još jednom ponovljeno kako je Hrvatska 1. ožujka ove godine preuzela predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust, čime se potvrđuje predanost očuvanju sjećanja na žrtve Holokausta, kao i prema borbi protiv antisemitizma i ostalih oblika rasizma i diskriminacije.

Uz potpredsjednika Sabora Reinera sastanku su nazočili voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Marijana Petir, članovi Skupine prijateljstva zastupnici Domagoj Hajduković,  Davor Ivo Stier i Siniša Jenkač te veleposlanica Republike Hrvatske u Državi Izrael Vesela Mrđen.