Potpredsjednik Sabora Davorko Vidović primio izaslanstvo Odbora za vanjske poslove, suradnju i iseljeništvo alžirskog parlamenta

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Davorko Vidović primio je u srijedu izaslanstvo Odbora za vanjske poslove, suradnju i iseljeništvo Nacionalne narodne skupštine Alžira predvođeno predsjednikom Odbora Salimom Merahom, a sastanku je nazočila i članica Odbora za vanjsku politiku i voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a Ivana Posavec Krivec. 

Alžirsko izaslanstvo boravi u radnom posjetu Hrvatskoj, a osim susreta u Hrvatskom saboru, alžirski parlamentarci održat će sastanke i s predstavnicima izvršne vlasti, Hrvatske gospodarske komore te posjetiti Sisačko-moslavačku županiju i Grad Sisak. 

Potpredsjednik Vidović, poželjevši dobrodošlicu izaslanstvu, izrazio je uvjerenje da će planirani sastanci pridonijeti jačanju suradnje između Hrvatske i Alžira. – Još od uspostave diplomatskih odnosa 1992. možemo ocijeniti da su naši odnosi bili čvrsti i prijateljski, a to potvrđuje i  dinamična razmjena posjeta posljednjih godina, kazao je Vidović. Osim dobrih političkih odnosa i kontakata na razini izvršne vlasti, Vidović je ocijenio da se intenziviraju i  kontakti dvaju parlamenata, posebno dvaju odbora za vanjsku politiku, a aktivna je i međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska-Alžir.   

- Suradnja Hrvatske i Alžira je dobra i u multilateralnim forumima poput Unije za Mediteran i Parlamentarne skupštine Mediterana, kazao je Vidović, ističući kako je objema zemljama isti cilj, a to je jačanje sigurnosti, stabilnosti i mira na Mediteranu.

Vidović je također istaknuo kako je Alžir svojim utjecajem važan u rješavanju globalnih izazova poput terorizma i ilegalnih migracija, te je u tom smislu značajan partner Hrvatskoj i cijeloj EU. 

Predsjednik Odbora za vanjske poslove, suradnju i iseljeništvo Nacionalne narodne skupštine Alžira Salim Merah složio se da su odnosi između dvije zemlje i dvaju naroda prijateljski, podsjetivši kako takvi odnosi datiraju još iz razdoblja kad je hrvatski narod podržao alžirsku borbu za neovisnost. – I od proglašenja hrvatske neovisnosti, uspostavili smo jako dobre odnose, posebno političke, no gospodarski odnosi su na nižoj razini, kazao je Merah, dodavši kako je cilj njihova posjeta potaknuti također razgovore o jačanju gospodarske suradnje.

U vezi s gospodarskim odnosima, sugovornici su složni da osim na području turizma i energetike, postoje dobre osnove za jačanje suradnje na području brodogradnje, poljoprivrede, i općenito za intenziviranje trgovinske razmjene. 

Potpredsjednik Vidović i predsjednik Odbora Merah razgovarali su i o problemu ilegalnih migracija koje s područja centralne Afrike, Libije, Malija, Sudana prijete i Alžiru, ali i Europi te je istaknuto kako je Alžir, kao bitna spojna i migracijska točka između Subsaharske Afrike i Europe, ključan za stabilnost regije. Osvrnuli su se i na situaciju vezanu uz  Zapadnu Saharu pri čemu je potpredsjednik Vidović ponovio potporu Hrvatske mirnom rješavanju toga pitanja u okviru UN-a.

Sugovornici su također ponovili stajališta svojih zemalja vezanih uz rusku agresiju na Ukrajinu.