Povjerenje - ključ gospodarskog razvoja u regiji

Zagreb - Glavna je to poruka prvog dana petog sastanka predsjednika parlamentarnih odbora za vanjsku politiku regije Jugoistočne Europe koji se održava u Hrvatskom saboru. Tema sastanka gospodarska je suradnja i proširenje EU-a.

Uz članove saborskog Odbora za vanjsku politiku na čelu s predsjednikom Odbora Miloradom Pupovcem sastanak je okupio predsjednike i članove odbora za vanjsku politiku Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije te Njemačke, ali i brojne dužnosnike i predstavnike Vlade RH, ministarstava, Europske komisije, Europskog parlamenta, Hrvatske gospodarske komore, Instituta za razvoj i međunarodne odnose te veleposlanike akreditirane u Hrvatskoj. 

Član Odbora za vanjsku politiku njemačkog Bundestaga Josip Juratović naglasio je važnost gospodarske strategije za cijelu regiju Jugoistočne Europe te stvaranja "političkih nacija" radi gospodarskog blagostanja građana, sigurnosti i ekološke održivosti, pri čemu parlamenti trebaju biti pokretačka snaga za pronalaženje dobrih rješenja. 

– No bez izgradnje povjerenja kao osnovnog preduvjeta u ovoj regiji nećemo moći ostvariti razvoj gospodarstva, istaknuo je Juratović te dodao kako hitno treba stvoriti ulagačku klimu i tržište. – Bez toga nema ni domaćih investicija, a kamoli stranih. Nemamo više vremena, trebamo jak program koji uključuje sve državne institucije te institucije Europske unije, zaključio je Juratović. 

- Postoje zapreke za nesmetano kretanje roba zbog slabe političke suradnje i tome treba posvetiti primjerenu pozornost, osobito zbog različitih statusa država regije u odnosu na Europsku uniju. Stoga je za Hrvatsku proširenje Unije iznimno važno, rekao je Milorad Pupovac. 

Na slici (slijeva): Željko Kuprešak, Josip Juratović i Domagoj Juričić– Potrebno je otkloniti zapreke za gospodarsku suradnju, dodao je Pupovac te je Dunavsku strategiju i Jadransko-jonsku inicijativu naveo kao poticaj suradnji zemalja u regiji. Naglasio je kako je kreiranje regionalnih politika usmjerenih na gospodarske politike, između ostaloga na infrastrukturne i energetske projekte, pretpostavka za regionalnu suradnju. – Svrha razvoja regionalnih politika unapređenje je gospodarskih potencijala zemalja. Ne možemo svi sve proizvoditi, jer tako ne možemo biti konkurentni, naglasio je Pupovac. 

Marija Obradović, članica Odbora za vanjsku poslove Narodne skupštine Republike Srbije, pohvalila je inicijativu Milorada Pupovca za održavanje regionalnih sastanaka i naglasila potrebu suradnje radi izgradnje povjerenja među državama regije. 

Ivo Jelušić, predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo, smatra kako čvrsta gospodarska suradnja stvara trajnije veze među zemljama. Rekao je kako je i EU nastala na temelju gospodarskog interesa i suradnje. Jelušić zagovara model suradnje samih država i državnih projekata, ali isto tako i suradnju gospodarskih subjekata. 

Mirza Kušljugić, predsjednik bosansko-hercegovačkog odbora za vanjske poslove, izrazio je spremnost za nastavak i unapređenje ovog formata parlamentarne suradnje u skladu s prioritetima vanjske politike Bosne i Hercegovine. S tim u vezi predložio je među ostalim usvajanje programa i okvirnih tema budućih susreta koji bi osigurali veću učinkovitost suradnje, ali i omogućili uključivanje drugih aktera iz gospodarstva i izvršne vlasti. 
 

Autor: Služba za medije