Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko otvorio Božićni sajam u Strasbourgu

Strasbourg - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko obratio se okupljenim građanima i gostima Strasbourga na Trgu Kleber na otvaranju Božićnoga sajma, jednog od najstarijih i najvećih u Europi. Hrvatska je ove godine zemlja gost na Božićnom sajmu u Strasbourgu.

Leko je poželio svim građanima Europske unije da vrijeme koje dolazi bude ispunjeno napretkom te ljudskim razumijevanjem i uvažavanjem. -EU je u posljednjih nekoliko mjeseci pokazala da izlazi iz gospodarske krize. Jedino što mi preostaje zaželjeti je svojoj domovini da se ta činjenica osjeti i prema njezinim građanima. Hrvatska je ušla u Uniju puna dobrih želja i očekivanja i uvjeren sam da će vrijeme koje je pred nama biti vrijeme ostvarivanja naših očekivanja, rekao je Leko.

Istaknuo je kako ohrabruje činjenica da je diplomacija u ovoj godini pokazala da može spriječiti i najteže sporove te poželio da se u tom smjeru nastavi i u 2014. godini. Podsjetio je na tešku situaciju na Bliskom istoku te na svakodnevno stradanje kršćana i pripadnika drugih religija. -Ti pripadnici raznih kršćanskih crkvi na Bliskom istoku danas su pred uništenjem. Njima je prije svih potrebna pomoć, upozorio je Leko. Zaželio je mir i prosperitet i pripadnicima drugih religija, podsjetivši kako kršćanstvo nije jedina religija koja uči da se drugome ne čini ono što ne želiš da tebi čine. -Nama parlamentarcima u idućoj godini ostaje puno posla na jačanju demokracije svojih zemalja i na stvaranju svijeta u kojem će se pokušati prevladati razlike i promijeniti politike koje dovode do stradanja i patnji, rekao je Leko i zaželio svima puno sreće i uspjeha u budućnosti.

Pred tisućama građana prigodan koncert održala je klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj, a predsjednik Sabora Josip Leko u subotu će u Strasbourgu otvoriti i Hrvatsko božićno selo na kojem sudjeluje tridesetak hrvatskih obrtnika.

Autor: Ured predsjednika Sabora