Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin primio srbijanskog veleposlanika Stanimira Vukićevića

Zagreb - Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin primio je danas u oproštajni posjet veleposlanika Republike Srbije Stanimira Vukićevića.

Furio Radin najavio je sudjelovanje članova Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i članova Odbora za ravnopravnost spolova na Prvom regionalnom sastanku radnih tijela nadležnih za ljudska i manjinska prava te ravnopravnost spolova koji će se održati u Beogradu 29. i 30. listopada 2013. godine. Naglasio je da je već uspostavljena dobra suradnja s Odborom za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije koji je u lipnju 2013. posjetio Hrvatski sabor. 

Veleposlanik Vukićević pozdravio je održavanje najavljenog sastanka naglasivši da će takvi oblici suradnje pridonijeti unaprjeđivanju suradnje na području zaštite ljudskih i manjinskih prava u zemljama regije. Posebno se osvrnuo na posjet predsjednika Josipovića Republici Srbiji rekavši da je program posjeta bio iznimno sadržajan. Naglasio je da se, osim s predsjednikom Republike Srbije, predsjednik Josipović susreo s predsjednikom Vlade i predsjednikom Narodne skupštine te pritom održao i iznimno dobar govor pred zastupnicima. Također je sudjelovao na poslovnom forumu na kojemu su otvorena i brojna gospodarska pitanja. Organiziran je i posjet izbjeglicama iz Republike Hrvatske u Beogradu te predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Tavankutu. Konstatirao je kako manjine u obje zemlje imaju vrlo slične probleme. 

Kada je riječ o postavljanju ploča na ćirilici u Vukovaru, Furio Radin i veleposlanik Vukićević složili su se kako je nužno nastaviti razgovore radi pronalaženja najboljeg rješenja koje bi pridonijelo razvijanju međunacionalnih odnosa.
 

Autor: Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina