Pupovac i František: Regionalna suradnja nužna pretpostavka za ostvarenje političke stabilnosti Jugoistočne Europe

Zagreb – Članovi Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove sastali su se u utorak na odvojenim sastancima s izaslanstvom Odbora za vanjsku politiku Nacionalnog vijeća Slovačke Republike na čelu s predsjednikom tog odbora Šebejom Františekom.

Regionalna suradnja
Na sastancima se razgovaralo o mogućnostima produbljivanja bilateralne i multilateralne suradnje na parlamentarnoj razini, a s naglaskom na rješavanju zajedničkih interesa u okviru Europske unije te pristupa zemljama Jugoistočne Europe na putu prema euroatlantskim integracijama. –Želja nam je da se i druge zemlje iz regije poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Crne Gore približe Europskoj uniji, rekao je František.
Pupovac je istaknuo kako je po tom pitanju pružanje potpore zemljama u okruženju ne samo želja nego i obveza Hrvatske koja kontinuirano radi na razvoju dobrih odnosa sa svojim susjedima s ciljem rješavanja postojećih otvorenih pitanja te kako bi svojim znanjem i iskustvima pomogla u ostvarenju tog cilja. –Dijelimo brojne interese sa svojim susjedima, od suzbijanja korupcije i organiziranog kriminala do suradnje na području infrastrukture, energetike, poljoprivrede, obrazovanja i kulture. Ujedno kao članica Unije imamo i dužnosti u pogledu potpore zemljama u okruženju na putu k utemeljenju europskog sustava vrijednosti, rekao je Pupovac te dodao kako je, među ostalim, s tom svrhom prije godinu dana pokrenuto regionalno okupljanje parlamentarnih odbora za vanjsku politiku Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, koje će se uskoro održati po treći put.

Istočno partnerstvo i Schengen
Na sastanku dvaju odbora za vanjsku politiku razgovaralo se i o skorom samitu o Istočnom partnerstvu u Vilniusu na kojemu će na dnevnom redu biti i Sporazum o pridruživanju između Europske unije i Ukrajine, za što je Slovačka kao zemlja sa šengenskom granicom prema Ukrajini osobito zainteresirana.  –Hrvatsku želimo u šengenskom prostoru, a Slovačka s Hrvatskom želi surađivati i u diversifikaciji izvora energije kako bismo smanjili ovisnost o dobavi plina iz Rusije preko Ukrajine, izjavio je, među ostalim, František medijima nakon sastanka.

Poštivanje manjinskih prava u Kosovu
Potpredsjednika slovačkog Odbora za vanjsku politiku Jurja Drobu zanimalo je kako se Hrvatska odnosi prema pitanju poštivanja manjinskih prava u Kosovu, istaknuvši kako je nužno postići da se sve manjine u Kosovu osjećaju prihvaćenima i poštovanima. –Rješavanje manjinskog pitanja zahtijeva vremena, a posljednji izbori u Kosovu vrlo su važni u tom pogledu. Potrebno je izgraditi kvalitetan odnos ne samo prema Srbima nego i prema ostalim manjinama koje tamo žive, a mlada nacija kao što je Kosovo treba razviti osjećaj za manjine, rekao je Pupovac.

Suradnja parlamenata i Vlada u europskim poslovima
Na sastanku slovačkog izaslanstva sa članovima saborskog Odbora za europske poslove, koji je vodio potpredsjednik Odbora Jozo Radoš, razgovaralo se o modelima suradnje nacionalnih parlamenata i vlada u europskim poslovima. Poželjnim i korisnim ocijenjeni su međuparlamentarni sastanci nadležnih odbora susjednih zemalja kako bi se potaknula razmjena iskustava te donošenje zajedničkih stavova o određenim pitanjima. U tom kontekstu spomenuta je i zajednička vanjska i sigurnosna politika Europske unije, koja po Františekovu mišljenju zahtijeva povećanu pažnju.

Europski izbori
U kontekstu izbora za Europski parlament u svibnju iduće godine, koje smatra povijesnima, članica saborskog Odbora za europske poslove Ingrid Antičević Marinović naglasila je važnost ponovne izgradnje povjerenja europskih građana, a osobito mladih, u demokraciju. –Zbog visokih stopa nezaposlenosti diljem Unije mladi u velikoj mjeri više ne vjeruju da europske institucije i parlamentarci rade u njihovu korist. Europom se šire opasne populističke ideje i naša je odgovornost da upravo mladim ljudima pružimo nadu, zaključila je Antičević Marinović.
 

Autor: Služba za medije