Romana Jerković i Ingrid Antičević Marinović sudjelovale na sastanku parlamentarnog partnerstva Azije i Europe

Rim – Zastupnice Romana Jerković i Ingrid Antičević Marinović sudjelovale su na 8. sastanku parlamentarnog partnerstva Azije i Europe pod nazivom “Uloga parlamenata u poticanju europsko-azijskog dijaloga, održivog rasta i jačih upravljačkih struktura”, koji je održan 6. i 7. listopada u talijanskom Zastupničkom domu u Rimu. 

Sastanci parlamentarnog partnerstva Azije i Europe održavaju se svake dvije godine, naizmjenično u Aziji i Europi, neposredno prije Azijsko-europskog sastanka na vrhu. 

U uvodnom dijelu sastanka, predsjednica talijanskog Zastupničkog doma Laura Boldrini naglasila važnost azijsko-europskog parlamentarnog partnerstva kao neformalnog procesa dijaloga i suradnje, pritom istaknuvši važnost inovacija i koordinacije strategija u borbi s globalnim izazovima s kojima se suočavaju Europa i Azija. Također je poželjela posebnu dobrodošlicu Hrvatskoj koja će postati punopravnom članicom Azijsko-europskog partnerstva na predstojećem sastanku na vrhu u Milanu od 16. do 17. listopada. 

Predsjednik Senata Talijanske Republike Pietro Grasso uvodno je istaknuo kako je jačanje prijateljskih odnosa i intenzivne suradnje između parlamenata u Aziji i Europi u političkim, gospodarskim i društvenim područjima iznimno značajno pri izgradnji međusobnog razumijevanja i pronalaženja zajedničkih rješenja za globalne probleme. 

U okviru sastanka, Romana Jerković sudjelovala je na panelu “Održivi rast i sigurnost hrane”, dok je Ingrid Antičević Marinović sudjelovala na panelu “Gospodarske i financijske upravljačke strukture”. 

Naglasivši kako će se globalna potražnja za hranom udvostručiti do 2050. godine, Romana Jerković je istaknula sigurnost hrane kao važno pitanje održivog razvoja. Pojasnila je kako sve veća očekivanja potrošača u pogledu sigurnosti i kvalitete hrane postaju sve veći izazov za proizvođače, zakonodavce, nevladine organizacije i međunarodne trgovinske partnere. - Iako je Hrvatska postigla značajan napredak, dijelimo globalne izazove. Inovacija i povećanje dodane vrijednosti kao i strateški cjeloviti pristup nužni su za razvoj poljoprivredne i ruralnog sektora, naglasila je Jerković. 

U svom izlaganju Ingrid Antičević Marinović istaknula je nužnost izgradnje novog gospodarskog puta koji se temelji na socijalnoj državi, jednakosti i pravdi. Naglasila je važnost jačanja partnerstva između Azije i Europe kako bi se spriječile dramatične situacije društvenog sukoba i nastanak teških pojava nasilja. - U ovim teškim vremenima, kako bismo ispravili oštre mjere štednje, moramo pronaći i pokrenuti drukčiji i pošten izlaz iz krize, zaključila je Antičević Marinović. 

Sudionici sastanka istaknuli su važnost dijaloga i suradnje između parlamenata država Europe i Azije, čime se promiču međuparlamentarni kontakti i razmjene, potiče uzajamno razumijevanje između Azije i Europe te doprinosi rješavanju globalnih problema.
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove