Romana Jerković sudjelovala na konferenciji "Strukturne promjene koje promiču ravnopravnost spolova u istraživačkim organizacijama"

Vilnius - U okviru litavskog predsjedanja Europskom unijom održana je konferencija na kojoj se ukazalo da su strukturne promjene koje promiču ravnopravnost spolova u istraživačkim i znanstvenim organizacijama jedan od glavnih čimbenika za uspjeh Strategije Europa 2020 i njezine inicijative „Unija inovacija“. 

Cilj konferencije, koja je okupila više od 250 sudionika iz europskih država, poticanje je dijaloga i dijeljenje znanja među svim dionicima koji sudjeluju u provedbi Strategije Europa 2020. 

Izlažući o temi položaja žena u znanosti, Romana Jerković istaknula je da žene u znanosti brojčano dominiraju u Hrvatskoj. -Ključni problem, međutim, takozvani je stakleni strop, kada žene znanstvenice napreduju samo do određene točke te - iako je riječ o globalnom trendu - kao takav ipak ne bi smio imati opravdanja, rekla je Jerković. Dodala je kako problem žena znanstvenica oslikava status žena u drugim sferama društvenoga života. 

-Činjenice govore kako su žene podzastupljene na rukovodećim mjestima, kao i ondje gdje je financijska i politička moć. U povijesti Hrvatske, samo su dvije žene bile rektori, dok ih gotovo nema u upravljačkim strukturama sveučilišta, a vrlo rijetko obnašaju funkciju dekana te nisu uključene u vođenje financija na fakultetima, a ni na sveučilištima. Položaj žena znanstvenica u znanstvenim institucijama kao i općenito položaj žena u drugim tvrtkama u društvu nije prepoznat kao važan problem. Stoga se ne traže i ne nude rješenja koja bi promijenila postojeće stanje, a ne postoje ni političke mjere koje bi poticale uravnoteženu zastupljenost žena, osobito u znanstvenim i istraživačkim institucijama, rekla je Jerković. 
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove