Saborski zastupnici održali sastanak s predstavnicima austrijskog i hrvatskog lobističkog društva

Zagreb - Predsjednik Odbora za pravosuđe Josip Kregar, predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin održali su danas sastanak s Peterom Köpplom, austrijskim lobistom i predsjednikom Austrijskog društva za javne poslove (ÖPAV-Österrechische Public Affairs Vereinigung), te predstavnicima Hrvatskoga društva lobista (HDL). 

Nakon uvodnog obraćanja Josipa Kregara predsjednik ÖPAV-a Peter Köppl upoznao je nazočne predsjednike saborskih odbora s austrijskim iskustvom u primjeni Zakona o lobiranju te s problemima s kojima se u praksi susreću lobisti u Austriji nakon što je spomenuti zakon stupio na snagu u siječnju 2013. godine. U cilju reguliranja lobističke djelatnosti Austrija je uvela i Registar lobista, koji je za razliku od dobrovoljnog Registra transparentnosti lobista Europske unije u Austriji obavezan.

Budući da u Hrvatskoj ne postoji Zakon o lobiranju, predsjednici saborskih odbora iznijeli su svoja stajališta o potrebi pravnog reguliranja lobiranja u Hrvatskoj, prvenstveno zbog veće transparentnosti ove djelatnosti i cjelovitijeg informiranja javnosti o nekim dijelovima političkog odlučivanja. 

Autor: Služba za medije