Saborsko izaslanstvo sudjelovalo na godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a

Den Haag - Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a u sastavu: Boris Blažeković, Marin Jurjević, Martina Dalić i Davor Božinović sudjelovalo je na 60. godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Den Haagu od 21. do 24. studenoga.

Plenarno zasjedanje okupilo je parlamentarce iz 28 zemalja članica, pridruženih članica i država promatrača te predstavnike međunarodnih organizacija.

Plenarnu sjednicu otvorio je predsjednik PS NATO-a Hugh Bayley koji je naglasio važnost koju parlamentarci imaju u posredovanju politika, što je posebno izraženo u vrijeme previranja i kriza na samim granicama Europe. Podsjetio je na važnost suradnje pri očuvanju mira i stabilnosti. Predsjednik vlade Kraljevine Nizozemske Mark Rutte i novi glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg također su istaknuli važnost parlamenata te jačanje transatlantskih odnosa i suradnje bez koje nije moguće očuvati vrijednosti koje jamče mir i stabilnost.
 
Središnje teme bile su potpora Ukrajini i osuda ruske politike, humanitarna kriza na granicama Europe, djelovanje NATO-a nakon sastanka na vrhu u Walesu, situacija na Bliskom istoku, pregovori o Transatlantskom partnerskom sporazumu u trgovini i ulaganjima te angažman nakon završetka operacije ISAF 2014. 

Tijekom zasjedanja Boris Blažeković, voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, izabran je za izvjestitelja u Pododboru za transatlantske odnose u sklopu Političkog odbora.
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove