Saborsko izaslanstvo sudjelovalo na međuparlamentarnoj konferenciji o gospodarskom upravljanju Europskom unijom

Bruxelles – Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Srđan Gjurković i predsjednik Odbora za gospodarstvo Igor Rađenović sudjelovali su na 2. međuparlamentarnoj konferenciji o gospodarskom upravljanju Europskom unijom, održanoj u okviru Europskog parlamentarnog tjedna, 20. i 21. siječnja u Bruxellesu. 

Konferencija je okupila više od 140 zastupnika Europskog parlamenta i nacionalnih parlamenata država članica Europske unije radi razmjene mišljenja o gospodarskom upravljanju u Europskoj uniji i srodnim pitanjima, s posebnim osvrtom na osiguravanje odgovarajućeg parlamentarnog nadzora, a time i demokratskog legitimiteta zajedničkih politika, kao i nacionalnog "vlasništva" nad gospodarskim reformama koje je potrebno poduzeti. 

U uvodnom dijelu konferencije zastupnicima su se obratili predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, predsjednik Parlamenta Grčke Vangelis Meimarakis, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy. Tijekom konferencije zastupnici su raspravljali o produbljivanju Ekonomske i monetarne unije (EMU), ispravljanju makroekonomskih neravnoteža u Europskoj uniji, demokratskom legitimitetu programa gospodarske prilagodbe, promicanju rasta i zapošljavanja u Europskoj uniji putem financiranja realnog gospodarstva, ojačanom fiskalnom nadzoru EMU-a te provedbi Europskog semestra u 2013. i prioritetima za 2014. godinu.

Predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun Srđan Gjurković naglasio je kako tekuća rasprava jasno ukazuje na to da odgovornost leži na svim sudionicima u procesu, dok radi učinkovite provedbe mjera dijalog s nacionalnim parlamentima treba biti na vrhu prioriteta. Istaknuo je nadalje kako gospodarske prilagodbe, koje se provode, ne mogu uspjeti bez isticanja realnog sektora koji nas „jedini može izvući iz krize“ te je ukazao na potrebu za jačanjem javno-privatnih partnerstva.

Međuparlamentarna konferencija rezultat je dogovora postignutog na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica Europske unije i Europskog parlamenta u travnju 2013. slijedom odredbe iz članka 13. Fiskalnog ugovora. Međuparlamentarne konferencije održavaju se dva puta godišnje – u prvoj polovini godine u Europskom parlamentu, a u drugoj polovini u državi članici koja predsjeda Vijećem Europske unije.
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove