Službenici parlamenta i predstavnici civilnog društva Republike Albanije u radnom posjetu Saboru

Zagreb – U radnome posjetu Hrvatskome saboru od 8. do 9. prosinca 2014. borave službenici parlamenta i predstavnici civilnog društva Republike Albanije. 

Službenici parlamenta i predstavnici civilnog društva Republike Albanije u Hrvatskome saboru borave u sklopu projekta "Building the bridge between the parliament and civil society". Glavni je cilj posjeta razmjena iskustava u kontekstu pravnog i političkog okvira za otvorenost parlamenta javnosti.

Prvi u nizu sastanaka službenici parlamenta i predstavnici civilnog društva Albanije  održali su s predsjednikom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđom Grbinom.
- Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav radno je tijelo koje razmatra i prati provedbu Ustava i Poslovnika te razmatra različita mišljenja i prijedloge ustavne naravi upućene Saboru, kao i druge poslove iz svojeg djelokruga, uvodno je istaknuo Peđa Grbin. - O pitanju otvorenosti parlamenta javnosti mogu reći da je rad Hrvatskoga sabora javan te da su gotovo svi akti i dokumenti javno dostupni na internetskoj stranici Sabora, dodao je Grbin. 

U nastavku je predsjednik Odbora Grbin predstavio gostima pojedinosti vezane uza zakonodavnu proceduru Hrvatskoga sabora, od trenutka predlaganja novoga akta do glasovanja o njemu. Spomenuo je i rad drugih radnih tijela, istaknuvši da su gotovo sve sjednice odbora otvorene za javnost, osim Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove koji zbog prirode određenih tema imaju i zatvorene sjednice za javnost. 

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav često organizira i tematske sjednice o aktualnim temama koje su najčešće vrlo dobro medijski popraćene. Osim članova iz reda zastupnika, Odbor  ima i vanjske članove, a to su predstavnici znanstvene i stručne javnosti koji imaju sva prava, osim prava glasovanja o točkama dnevnog reda, istaknuo je Grbin. 

Nakon izlaganja predsjednika Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Grbina gosti iz Albanije postavljali su pitanja. Pokazali su poseban interes za proces biranja vanjskih članova za radna tijela Hrvatskoga sabora, za pojedinosti vezane uz izbor zastupnika nacionalnih manjina te za novi sustav elektronskoga glasovanja koji omogućuje uvid javnosti u to kako je glasovao koji zastupnik o pojedinom zakonu. 

Tijekom današnjega i sutrašnjega dana službenici parlamenta i predstavnici civilnoga društva Albanije susrest će se i s voditeljem Hrvatsko-albanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Damirom Rimcem, voditeljicom Službe za medije Marinom Buntić-Juričić, voditeljicom Službe za građane Ružicom Šimunović, potpredsjednikom Odbora za predstavke i pritužbe Lukom Denonom i predsjednikom Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furiom Radinom.
 

Autor: Služba za medije