Srđan Gjurković sudjelovao na sastanku o parlamentarnom nadzoru potrošnje

Bruxelles – Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Srđan Gjurković sudjelovao je na međuparlamentarnom sastanku Odbora za proračunski nadzor (CONT) Europskog parlamenta i nadležnih odbora nacionalnih parlamenata država članica Europske unije s temom „Prema boljoj potrošnji - modeli parlamentarnog nadzora nad potrošnjom“. 

Sastanak je vodio predsjednik CONT-a Michael Theurer, dok je ključno izlaganje održao predsjednik Europskog revizorskog suda Viktor Manuel da Silva Caldeira. 

Sudionici sastanka razmijenili su mišljenja i iskustva u području provedbe parlamentarnog nadzora javne potrošnje u državama članicama Europske unije te najbolje prakse glede primjene pravila za nadzor korištenja sredstava iz proračuna Europske unije koja su namijenjena državama članicama. 

Poseban naglasak bio je na potrošnji nacionalnih proračuna i europskog proračuna jer građani očekuju, osim poštivanja zakona i pravila korištenja proračuna, da se uspješno kontrolira i upravljanje proračunskim sredstvima. Najviše se raspravljalo o učinkovitosti korištenja proračuna jer i pritisak na javne financije, zbog recesije, povećava učinkovitost te uvodi racionalizaciju i s manjim iznosima. 

Mogu li postojeća pravila uspostaviti ispravnu ravnotežu između proračunskog nadzora s jedne strane te smanjenja birokracije i administrativnog opterećenja s druge - bilo je istaknuto pitanje. 
 

Autor: Odbor za financije i državni proračun