Sunčana Glavak i veleposlanik Maroka Kadiri posjetili Međimursku županiju

Čakovec - Na inicijativu Sunčane Glavak, voditeljice Hrvatsko-marokanske međuparlamentarne skupine prijateljstva, u svrhu poticanja i jačanja gospodarske suradnje Republike Hrvatske i Kraljevine Maroko, Moulay Abbès Kadiri, veleposlanik Kraljevine Maroko, boravio je u cjelodnevnom posjetu Međimurskoj županiji. 
 
U okviru posjeta Sunčana Glavak i Moulay Abbès Kadiri posjetili su sljedeće tvrtke u Međimurskoj županiji: Arteferro dohomont – ručna izrada, distribucija i prodaja kovanog željeza; Šestan Bush – vojna oprema; Pana Stolarija& Međimurjeplet – drvna industrija i Đurkin – trgovina, graditeljstvo-infrastruktura i projekti navodnjavanja. Održani su i sastanci s gradonačelnikom Preloga Ljubomirom Kolarekom te s Matijom Posavcem, županom Međimurske županije. 
 
Sunčana Glavak kazala je da gospodarska suradnja Maroka i Hrvatske treba biti prioritet te kako je cilj da postane intenzivnija nego je danas, pri čemu se neće zapostaviti poticanje djelovanja na kulturnom i drugim područjima. 
 
Veleposlanik Kadiri istaknuo je da mu je ovo prvi posjet nekoj hrvatskoj regiji te da je oduševljen viđenim. Hrvatska i Maroko mediteranske su zemlje koje nisu konkurenti, već zajedničkom suradnjom mogu ostvariti značajne rezultate u turizmu. Međimurje je regija s konkretnom i visokokvalitetnom proizvodnjom, izvozno orijentiranom i u svijetu pozicioniranom, pa bi želio da i u Maroku pronađu svoj interes. Veleposlanik je najavio i osnivanje Hrvatsko-marokanskog poslovnog savjeta za prvi kvartal 2014. godine koji će povezati gospodarstvenike dviju zemalja.
 
Predstavnici lokalne samouprave naglasili su da će pružiti podršku realizaciji prijateljske, kulturne i gospodarske suradnje Međimurja i Maroka. 

Autor: Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska - Maroko