Tursko izaslanstvo u organizaciji Odbora za poljoprivredu posjetilo Požeško-slavonsku županiju


Zagreb – Izaslanstvo Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Velike nacionalne skupštine Republike Turske,  koje na inicijativu predsjednika saborskog Odbora za poljoprivredu Franje Lucića boravi u trodnevnom posjetu Hrvatskoj,  posjetilo je u utorak Požeško-slavonsku županiju.  

Kao primjer dobre poljoprivredne prakse, članovima turskog izaslanstva predstavljeno  je poslovanje Osatina grupe u Tomašancima. Korištenje održivih izvora energije u poljoprivrednoj proizvodnji  kao sredstvo za smanjenje zagađenja okoliša, ali i način smanjenja troškova poslovanja i gubitaka energije temelj je poslovanja Osatina grupe. 
 
Izaslanstvo se sastalo sa županom Požeško-slavonske županije Alojzom Tomaševićem, predstavnicima županijskih i lokalnih vlasti te predstavnicima Razvojne agencije Požeško-slavonske županije. Na sastanku su razmijenjena iskustva vezana uz poljoprivrednu proizvodnju i ruralni prostor. Razgovaralo se i o problemu depopulacije hrvatskog sela koji smanjuje poljoprivrednu proizvodnju i zaustavlja ruralni razvoj prostora, u kontekstu čega je turska strana predstavila svoja iskustva i oblike pomoći ruralnom prostoru koji su rezultirali zaustavljanjem depopulacije istih. U raspravi je posebno istaknuta potreba navodnjavanja poljoprivrednih zemljišta u čemu Republika Turska ima pozitivna iskustva. Istaknuta je i mogućnost intenziviranja suradnje u području drvne industrije te potreba oživljavanja trgovačke suradnje između Turske i Hrvatske. 
Izaslanstvo je uz to posjetilo tvrtku Kutjevo d.d. koja u svojoj djelatnosti obuhvaća vinogradarsku, biljnu, stočarsku proizvodnju i agroturizam. Tijekom sastanka razgovaralo se o mogućnosti promocije i distribucije sjemenarskih proizvoda i vina Kutjeva d.d. na turskom tržištu. Naglašena je i nužnost jačanja agroturizma mjerama uključivanja  poljoprivredno-prehrambenih proizvoda  u turističku ponudu.

Tursko izaslanstvo sastat će se u srijedu u Hrvatskom saboru i s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom te članovima saborskog Odbora za poljoprivredu i Odbora za europske poslove.
 

Autor: Odbor za poljoprivredu