U Hrvatskome saboru održan okrugli stol o budućnosti malih poljoprivrednih gospodarstava

Zagreb – U organizaciji Odbora za poljoprivredu danas je u Hrvatskome saboru održan okrugli stol na kojem se raspravljalo o opstojnosti malih poljoprivrednih gospodarstava i stanju u poljoprivredi općenito. Govorilo se i o Rezoluciji Europskoga parlamenta o budućnosti malih poljoprivrednih gospodarstava koja je donesena u veljači ove godine. 

Uz glavnoga gosta, predsjednika Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta Czesława Adama Siekierskoga te predsjednika Hrvatskoga sabora, saborske zastupnike i hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu u radu okruglog stola sudjelovali su i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske poljoprivredne agencije, predstavnici županija, županijskih savjetodavnih službi, akademske zajednice i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. 

Okrugli stol otvorio je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko koji je u obraćanju istaknuo poljoprivredu i proizvodnju hrane kao strateški važne djelatnosti za Hrvatsku. – Razvoj poljoprivrede i malih poljoprivrednih gospodarstava nisu samo važni za gospodarstvo općenito, nego i za demografsku opstojnost ruralnih područja naše zemlje, kazao je Leko. – Rezolucija Europskoga parlamenta o budućnosti malih poljoprivrednih gospodarstava prepoznala je aktualne probleme poljoprivrede i dala smjernice koje pružaju mogućnost opstanka malih seoskih gospodarstava i zbog toga mi Rezoluciju snažno podupiremo, dodao je Leko.

Govoreći o Rezoluciji, predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj EP-a Czesław Adam Siekierski istaknuo je važnost malih gospodarstava za lokalna tržišta, za očuvanje tradicije i okoliša. Budući da 70 posto gospodarstava u EU-u ima manje od 5 hektara površine, dodao je kako je vrlo važno stvoriti instrumente podrške malim poljoprivrednim proizvođačima i na razini EU-a i na nacionalnoj razini. 

– Bitno je osigurati prodaju njihovih proizvoda na lokalnim tržištima, razvijati ekološku proizvodnju, poticati razvoj turizma i osigurati im promociju, a tu veliku ulogu moraju odigrati institucije lokalne samouprave, kazao je Siekierski. Navodeći primjere Poljske i još nekih europskih država, preporučio je malim poljoprivrednim gospodarstvima u Hrvatskoj da se radi jačanja pozicije na tržištu i vlastite opstojnosti međusobno organiziraju, u poljoprivredne zadruge ili druge oblike udruživanja. 

U nastavku rada okruglog stola rad Savjetodavne službe u području poljoprivrede predstavio je njezin ravnatelj Hrvoje Horvat. – Djelovanje savjetodavnih službi značajna je potpora malim gospodarstvima u uvjetima velike tržišne konkurencije i složene administracije te je potrebno kontinuirano učenje, usavršavanje i uvođenje tehnoloških poboljšanja, istaknuo je Horvat. 

Skupu se obratila i zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol upoznavši sudionike s Programom ruralnog razvoja 2014. - 2020. godine koji je u srpnju ove godine poslan na očitovanje Europskoj komisiji. Pojasnila je kako navedeni program među ostalim sadrži i niz mjera koje bi trebale pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima i posebno mladima koji pokreću svoju poljoprivrednu proizvodnju. 

U raspravu su se uključili i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Andrej Plenković, Marijana Petir, Biljana Borzan, Ivan Jakovčić i Ivana Maletić, dekan Veleučiliša u Kninu Mirko Gugić, tajnik Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Miroslav Kovač, profesorica na Agronomskom fakultetu u Osijeku Snježana Tolić te brojni drugi sudionici.
 

Autor: Služba za medije