U povodu Svjetskoga dana pčela u Saboru izložba o pčelarstvu i prigodan edukativno-humanitarni program

Zagreb – Saborski zastupnik Mosta Marin Miletić organizirao je u ponedjeljak u Hrvatskome saboru izložbu o pčelarstvu, u povodu Svjetskoga dana pčela, a koji je obilježen i prigodnim edukativno-humanitarnim programom u kojem su sudjelovali osnovnoškolci. Med i njegovi pripravci donirani su riječkom Prihvatilištu za beskućnike.

Tom prigodom zastupnik Miletić je istaknuo kako je Svjetski dan pčela bio u subotu te je tim povodom organizirao izložbu kako bi podsjetio na važnost očuvanja domaćeg nepatvorenog meda, malih OPG-ova ali i dao poticaj pčelarima. U prostoru kod Bašćanske ploče postavljena je izložba fotografija pčelara i njihovih košnica, pčelarskog oruđa, vrhunskog meda, a posebno zanimljiv i atraktivan bio je izloženi apisarij živih pčela. 

Pčelari iz Like, Gorskog kotara, Rijeke, Zadra, Slavonskog Broda, Pitomače i Darde došli su sa svojim proizvodima u Sabor, a tijekom radionice, na kojoj je sudjelovalo 52 djece iz Osnovne škole “Lotrščak“, pokazali su i objasnili što je to apisarij, odnosno staklena košnica koja prikazuje kako pčele žive u pravoj košnici. Pčelari Ivan Mravak, Goran Jurjević, Marko Guberac, Ivica Fajdetić, Rešid Selimović i Danijel Horvat su tijekom jednosatne edukacije upoznali učenike o tome kako se pravi med, a apisarij je nakon edukacije doniran Prihvatilištu za beskućnike Ruže sv. Franje u Rijeci.