U Saboru predstavljen program latvijskoga predsjedanja Vijećem Europske unije

Zagreb - Na današnjoj sjednici Odbora za europske poslove veleposlanik Latvije Imants Liegis predstavio je prioritete predsjedanja Latvije Vijećem Europske unije koja je vodstvo Unije preuzela od Italije 1. siječnja ove godine.   

- Dva su važna cilja latvijskoga predsjedanja: upravljati radom Vijeća s ciljem prevladavanja ekonomske i financijske krize i promovirati stabilnost, sigurnost i razvoj zemalja u okruženju i svijetu općenito, rekao je na početku svojeg izlaganja veleposlanik Liegis. Na listi su prioriteta latvijskoga predsjedanja konkurentnost, korištenje europskoga digitalnog potencijala u razvoju EU-a te jačanje uloge Unije na globalnom planu, nastavio je Liegis. 

Konkurentnost bi trebalo potaknuti stvaranjem uvjeta za zapošljavanje mladih ljudi, poticanjem gospodarskoga rasta i usvajanjem strategije EU-a za energetiku. Konkretne su aktivnosti latvijskoga predsjedništva i jačanje ulaganja, provođenje ekonomskih reformi te revizija Europske strategije 2020. 

Govoreći o prioritetu angažirane Europe, tj. jačanju uloge Europe na globalnom planu, veleposlanik je informirao sudionike sjednice kako će se u Latviji u prvoj polovini godine održati i nekoliko važnih sastanaka na visokoj razini. Jedan od njih je 4. sastanak na vrhu Istočnog partnerstva u Rigi, u svibnju 2015.godine. U odnosima EU-a i SAD-a potrebno je unaprijediti pregovore o Transatlanskom trgovinskom sporazumu, a Latvija će se zalagati i za jačanje odnosa sa zemljama Središnje Azije koje trebaju potporu EU-a zbog sve većih pritisaka iz Rusije.

Stvaranje zajedničke sigurnosne strategije na razini EU-a također će biti u središtu interesa Latvijskoga predsjedanja. Okolnosti su se promijenile, a posljednja zajednička obrambena i sigurnosna politika usvojena je 2003. godine, naglasio je Liegis. Što se tiče politike proširenja EU-a, veleposlanik je istaknuo da se Latvija zalaže za nastavak tog procesa, ali na temelju zasluga svake zemlje pojedinačno.
 

Autor: Služba za medije