U Saboru predstavljen projekt Igmanske inicijative "Sloboda kretanja radne snage"

Zagreb - Predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Silvano Hrelja i članovi Odbora, Gordana Sobol, Marija Lugarić i Zlatko Tušak, održali su danas radni sastanak s izaslanstvom supredsjednika Igmanske incijative, Vehidom Šehićem  iz Bosne i Hercegovine, Aleksandrom Popovim iz Srbije, Zoranom Pusićem iz Hrvatske te stručnim suradnicima za Hrvatsku, Jagodom Milidrag Šmid, Borisom Kneževićem i Borisom Kovačićem.

Predstavnici Igmanske inicijative predstavili su članovima Odbora projekt "Sloboda kretanja radne snage" između Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine kao i rezultate dosadašnjih istraživanja. Motiv pokretanja ovog projekta je kako poboljšanjem pravne regulative doprinijeti zaštiti ljudskih i socijalnih prava radnika migranata koja su posebno ugrožena na sivom tržištu. Igmanska inicijativa predlaže uvođenje nordijskog modela suradnje četiri države naše regije koji bi omogućio uređenje tržišta rada i slobodno kretanje radne snage na učinkovitiji način nego što je to sada.

Sugovornici su se složili da je važan korak u tom smjeru stručna analiza nacionalnih zakonodavnih okvira i zakonodavstva Europske unije u ovom području te posebno istaknuli nužnost potpisivanja bilateralnih sporazuma kojima bi se reguliralo pitanje kretanja radne snage i zaštita njihovih prava u drugim zemljama.
 

Autor: Služba za medije