Vesna Vučemilović: Moramo osvješćivati važnost udomiteljstva u društvu

Zagreb - Na inicijativu Odbora za obitelj, mlade i sport, Hrvatski sabor donio je 31. ožujka 2023. odluku kojom se 31. svibnja obilježava kao Nacionalni dan udomiteljstva.
Udomiteljstvo je poseban oblik pružanja socijalne usluge smještaja djetetu ili odrasloj osobi, koji iz različitih razloga ne mogu živjeti u svojim obiteljima.

S obzirom na probleme s kojima se udomljene osobe nose, udomitelji i njihove obitelji uključene su u njihovo rješavanje, nesebično im pomažući da da se priviknu na život u obiteljskom okruženju njihovog doma i dobiju osjećaj sigurnosti i pripadnosti kao ravnopravni članovi naše zajednice.

Hrvatska se susreće s nedostatkom udomiteljskih obitelji za djecu s posebnim potrebama odnosno nedovoljnim interesom i brojem udomitelja te neravnomjernom pokrivenošću usluge. Ovaj problem institucionalno se pokušava riješiti donošenjem novih zakonskih propisa, uvođenjem i povećanjem naknada za udomitelje, kao i jačanjem stručne pomoći udomiteljskim obiteljima.

U Republici Hrvatskoj trenutačno je oko 2478 udomitelja, od kojih gotovo 50 posto njih skrbi za djecu. 

- 31. svibnja određen je kao dan posvećen upravo udomiteljima i vrijednostima udomiteljstva kao oblikom skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, starijih osoba i osoba s invaliditetom i drugih korisničkih skupina. Članovi saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport vjeruju da će građani kroz različite aktivnosti u prigodi obilježavanja Dana udomiteljstva imati priliku bolje se informirati o prednostima i važnosti svih oblika udomiteljstva te da će jačati pozitivna slika o udomiteljstvu u društvu, što je i bila intencija prilikom predlaganja obilježavanja Nacionalnog dana udomiteljstva, poručila je predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović te je udomiteljima i članovima njihovih obitelji u ime svih članova Odbora zahvalila za svu brigu i ljubav koju pružaju udomljenim osobama.