Više od tisuću građana na Dan otvorenih vrata obišlo zgradu Hrvatskoga sabora

Zagreb – Drugi put ove godine u prigodi obilježavanja Dana neovisnosti u Hrvatskome saboru održana je manifestacija Dan otvorenih vrata.

Od ranih prijepodnevnih do kasnih poslijepodnevnih sati mnoštvo posjetitelja svih dobnih skupina, uz stručno vodstvo djelatnika saborske Službe za građane koja je i organizator manifestacije, imalo je priliku vidjeti unutrašnjost saborske zgrade: Malu i Veliku vijećnicu, dvorane i salone za protokolarne i radne sastanke, zanimljive umjetničke predmete kao što su reljef sv. Josipa - zaštitnika hrvatske domovine, repliku Baščanske ploče te poprsja značjanih osoba iz hrvatske povijesti i saborskih velikana poput grofa Janka Draškovića, bana Josipa Jelačića, bana Ivana Mažuranića, biskupa Josipa Jurja Strossmayera, Ante Starčevića, Eugena Kvaternika, Frane Supila, Vladimira Nazora,  prvog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana i kardinala Franje Kuharića.

I ovom se prigodom predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko u Velikoj vijećnici susreo s građanima i s njima zadržao u kraćem razgovoru o temama poput rada parlamenta, odnosa građana i zastupnika te zakonodavnog procesa. S posjetiteljima su razgovarali i odgovarali na njihove upite i saborski zastupnici Daniel Mondekar, Gordana Sobol, Jadranka Kosor, Nansi Tireli, Željko Šemper, Vesna Fabijančić-Križanić, Ante Babić, Jasen Mesić i Alen Prelec. 

Od 10.00 sati, kad su za građane otvorena vrata Sabora, pa sve do 17.00 sati, saborsku je zgradu posjetilo 1019 osoba, među kojima i 50-ak stranih državljana za koje je omogućeno vođenje na engleskom jeziku.
 

Autor: Služba za medije