Započela konferencija glavnih tajnika parlamenata država članica EU-a

Vilnius - Litavski Seimas domaćin je konferenciji glavnih tajnika parlamenata država članica EU-a na kojoj sudjeluje i tajnik Hrvatskoga sabora Slaven Hojski. Konferencija se održava u  ponedjeljak, 27. siječnja u Vilniusu, a prethodio joj je jučerašnji sastanak glavnih tajnika parlamenata predsjedateljske Trojke i glavnog tajnika Europskog parlamenta. 

Susret glavnih tajnika danas započinje razmatranjem i prihvaćanjem dnevnog reda predstojeće Konferencije predsjednika parlamenata država članica EU-a koja će se održati u Vilniusu od 6. do 8. travnja ove godine te će biti posljednji događaj u organizaciji litavskog predsjedanja Vijećem EU-a. Prema najavi, predsjednici parlamenata u travnju trebali bi razmatrati teme: uloge parlamenata u suočavanju s posljedicama gospodarske i financijske krize, pet godina nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora - iskustva parlamenata s provjerom načela supsidijarnosti, međuparlamentarne suradnje sa zemljama Istočnog partnerstva te međuparlamentarne suradnje na području slobode, sigurnosti i pravde. 

Glavni tajnici razmotrit će danas i način funkcioniranja internetske platforme za međuparlamentarnu razmjenu informacija vezanih uz Europsku uniju (IPEX) te godišnje izvješće o njezinu radu. Konferencija će završiti razmjenom iskustava o različitim modelima koordinacije europskih poslova u parlamentima država članica EU-a te usvajanjem preporuka konferencije.
 

Autor: Služba za medije