Započelo jesensko zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - Jesensko zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) započelo je danas u Strasbourgu, a završava u petak, 4. listopada. Na zasjedanju sudjeluje i saborsko izaslanstvo u kojem su zastupnici Gvozden Srećko Flego, Igor Kolman, Frano Matušić, Melita Mulić i Ivan Račan. 

Danas će se po hitnom postupku raspravljati i o situaciji u Siriji te o usuglašenom djelovanju EU-a i Vijeća Europe na području ljudskih prava. Na dnevnom redu zasjedanja, među ostalim, teme su nacionalne sigurnosti i prava na pristup informacijama, izvješće s promatranja parlamentarnih izbora u Albaniji održanih u srpnju, funkcioniranje demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini, nestale osobe tijekom europskih sukoba - dug put do humanitarnog odgovora, sigurnost hrane kao stalan izazov, suprotstavljanje diskriminaciji starijih osoba na tržištu rada te jačanje institucije europskog ombudsmana. 

Bjeloruski aktivist za ljudska prava Ales Bialiatski danas će primiti godišnju nagradu PSVE-a "Vaclav Havel" koja se dodjeljuje za iznimno djelovanje na području civilnog društva i obranu ljudskih prava u Europi i šire. Kako je uobičajeno, tijekom zasjedanja Skupštini će se obratiti nekoliko državnika. Ovoga puta to su: predsjednik Armenije Serž Sargasijan, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik ruske Državne Dume Sergej Nariškin.