Zastupnik Davor Bernardić sudjelovao na konferenciji o održivom gospodarskom rastu i povezanosti u regiji OESS-a

Baku - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Davor Bernardić sudjelovao je 22. i 23. svibnja na Konferenciji “Uloga nacionalnih parlamenata u promicanju sigurnosti i stabilnosti kroz zelenu ekonomiju, povezanost i održivi razvoj”, koju su zajednički organizirali parlament Azerbajdžana (Milli Majlis) i Parlamentarna skupština OESS-a.

Konferencija je pružila platformu parlamentarcima za razmjenu najboljih praksi i rasprava o ulozi zelenih koncepata, tehnologija, trgovine i međunarodne suradnje u postizanju održivog razvoja i poticanju gospodarskog rasta.

Otvarajući konferenciju predsjednica Milli Majlisa Sahiba Gafarova naglasila je važnu ulogu dijaloga i razmjene perspektiva u poticanju inovativnih ideja za svjetliju budućnost. Također je istaknula napore Azerbajdžana u povećanju udjela energije iz obnovljivih izvora. Predsjednica Parlamentarne skupštine OESS-a Margareta Cederfelt pozdravne riječi je usmjerila na negativne učinke rata Ruske Federacije u Ukrajini, posebno na gospodarsku i ekološku sigurnost u cijeloj regiji OESS-a ističući potrebu za pronalaženjem sveobuhvatnih i zajedničkih rješenja za međusobno povezane sigurnosne izazove.

Daljnja izlaganja i rasprava naglasili su potrebu jačanja otpornosti opskrbnih lanaca putem međunarodnog transporta i pojednostavljivanja trgovine za osiguravanje održivog razvoja. Bilo je riječi i o ulozi prometa i digitalizacije u gospodarskom oporavku, a glavni govornici predstavili su nacionalne prioritete u promicanju zelene ekonomije i podijelili razmišljanja o doprinosu parlamenata u olakšavanju održive povezanosti.

Zastupnik Bernardić je pozitivnim ocijenio proaktivan pristup Drugog odbora PS OESS-a u promicanju sigurnosti i stabilnosti na području OESS-a kroz održivi ekonomski oporavak, zelenu tranziciju i zdravu politiku zaštite okoliša s ciljem pozitivnog nasljeđa za  buduće generacije. Također je naglasio da svaka kriza nudi i priliku stoga je, kako je naglasio, upravo na parlamentarcima da identificiraju te nove mogućnosti i iskoriste ih za izgradnju bolje budućnosti za sve građane.

Konferencija je završila terenskim posjetom stotinjak sudionika iz 27 država i četiri međunarodne organizacije koji su dobili priliku vidjeti  najbolje prakse u primjeni zelenih koncepata i tehnologija za izgradnju održive budućnosti i neposredno vidjeti projekt izgradnje “pametnih sela“ i zelene energetske infrastrukture u selu Aghali i regiji Zangilan. 

Na marginama Konferencije Bernardić je održao niz bilateralnih sastanaka i to s predsjednicom PS OESS-a Margaretom Cederfelt, predsjednikom Drugog odbora i voditeljem Izaslanstva Azerbajdžana Azayom Gulyevom, izvjestiteljicom Drugog odbora i članicom Izaslanstva Austrije Gudrun Kugler, voditeljem Izaslanstva Belgije Benom Achour Malikom, članom Izaslanstva Bosne i Hercegovine Radovanom Kovačevićom, potpredsjednicom PS OESS-a i voditeljicom Izaslanstva Cipra Irene Charalambidis, članicom Izaslanstva Finske Inkom Hopsu te članom Izaslanstva Kanade Johnom Aldagom. Na svim sastancima se razgovaralo o predstojećim aktivnostima Parlamentarne skupštine OESS-a te o temama u okviru  dnevnog reda  predstojećeg Godišnjeg zasjedanja PS OESS-a u kanadskom Vancouveru.