Zastupnik Ivan Ćelić na brifingu o jačanju parlamentarnog djelovanja na Konferenciji o klimatskim promjenama

Zagreb – Zastupnik Ivan Ćelić, član Izaslanstva Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji, sudjelovao je u četvrtak na online brifingu o jačanju parlamentarnog djelovanja u okviru Konferencije o klimatskim promjenama - COP28.

Brifing je bio namijenjen svim parlamentarcima, službenicima parlamenata kao i svim stručnjacima koji se bave pitanjima klimatskih promjena i održivog razvoja. Uvodnu je prezentaciju održala Cecilia Kunithia Njenga iz Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama (UNFCC-a) koja je ukratko predstavila rezultate COP-a 27 te najavila strateške ciljeve za COP28. Pri tome je istaknula važnost uloge parlamenata u smislu zakonodavne podrške vladinim politikama i financiranju programa borbe protiv klimatskih promjena. 

Interparlamentarna unija i Savezno nacionalno vijeće (parlament) Ujedinjenih Arapskih Emirata pripremaju organizaciju parlamentarnog događanja u sklopu Konferencije o klimatskim promjenama COP28 krajem godine u Dubaiju. U tom svjetlu, zastupnica parlamenata Ujedinjenih Arapskih Emirata Meera Al-Suwaiidi je izvijestila da je ta zemlja vrlo aktivna u svojoj regiji po ovom pitanju te da imaju neke od najvećih solarnih postrojenja na svijetu, pri tome istaknuvši da predstojeći COP28 mora biti fokusiran praktična pitanja.

Hoesung Lee iz Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) izvijestio je o promjenama nakon nekoliko krugova konferencija o klimatskim promjenama u smislu povećanja udjela obnovljivih izvora energije, povećanju razine mora, o smanjenju uporabe fosilnih goriva te općenito u utjecaju klimatskih promjena na ljudsko zdravlje i proizvodnju hrane.

Zastupnik Ćelić govorio je o iskustvima Hrvatske te predstavio ciljeve temeljnih hrvatskih strategija za “zelenu tranziciju“ i smanjenje uporabe fosilnih goriva.

Sudionici su se u raspravi složili oko toga da klimatske promjene ne poznaju granice te da borba protiv njih mora biti zajednička i odlučna jer je brzo i odlučno djelovanje krajnja nužnost.