Završio sastanak predsjednika parlamentarnih odbora za vanjsku politiku regije Jugoistočne Europe

Zagreb – Glavna tema drugog dana 5. sastanka predsjednika parlamentarnih odbora za vanjsku politiku regije Jugoistočne Europe bila je buduće proširenje Europske unije.
 
Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Milorad Pupovac uvodno je naglasio da je pitanje proširenja Europske unije vrlo kompleksno i važno. -Zemlje regije koje imaju različite statuse oko budućeg ulaska u Uniju, posebno nas inspiriraju da zajedno surađujemo u kontekstu pristupnog procesa, istaknuo je Pupovac.
 
Predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora Daniel Mondekar predstavio je hrvatska iskustva iz pregovaračkog procesa s Unijom. Posebno je izdvojio važnost konsenzusa svih parlamentarnih stranaka oko članstva u Uniji, naglasivši da on predstavlja temelj uspješnih pregovora. -Unatoč tome što prema Europskoj komisiji neće biti novih proširenja do 2019. godine, proširenje ostaje sastavni dio europskih politika, zaključio je Mondekar. 
 
Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković osvrnuo se na buduće europsko proširenje u kontekstu gospodarske i financijske situacije u EU-u te loše izlaznosti povodom posljednjih europskih izbora.- Sve su to elementi koji utječu na proširenje EU-a na države Jugoistočne Europe. No, u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta nastojat ćemo se založiti za pravedan pregovarački pristup prema svim zemljama, zaključio je Plenković.
 
Pomoćnik ministrice Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Željko Kuprešak podsjetio je da Uprava za regionalnu suradnju vrlo aktivno surađuje sa zemljama Jugoistočne Europe i snažno podupire njihove procese oko ulaska u EU.
 
Član Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Tonino Picula osvrnuo se na stare poteškoće i nove izazove koji su pred Europskom unijom u okviru nestabilnosti proizišle iz Arapskog proljeća te događaja na Bliskom istoku i u Siriji.
 
Svoja stajališta o politici proširenja izložili su još i član Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Jozo Radoš te član Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta Ivan Jakovčić, naglasivši važnost podizanja politike proširenja visoko na ljestvicu prioriteta EU-a.
 
U zaključnom dijelu izlaganja govorio je predstavnik Europske komisije u RH Branko Baričević, istaknuvši da Europska komisija vodi računa o situaciji u regiji te ima značajna iskustva u kontekstu dosadašnji proširenja.

Autor: Služba za medije