Dani otvorenih vrata Hrvatskoga sabora u 2016. godini

Služba za građane Hrvatskoga sabora u dva je navrata tijekom 2016. godine organizirala manifestaciju Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora.

Prigodom obilježavanja Dana Hrvatskoga sabora - 30. svibnja, Sabor je otvorio vrata građanima u nedjelju, 29. svibnja, a prigodom obilježavanja Dana neovisnosti - 8. listopada, u nedjelju, 9. listopada 2016. godine Sabor je šesti put za redom organizirao manifestaciju Dan otvorenih vrata.

Brojne građane svih dobi, od osnovnoškolaca do umirovljenika, privukla je mogućnost da od ranih prijepodnevnih do kasnih poslijepodnevnih sati, uz stručno vođenje razgledaju zgradu Hrvatskoga sabora te da se susretnu sa saborskim zastupnicima i posebno sa predsjednikom Sabora,  akademikom Željkom Reinerom.

Građani su predsjedniku Sabora postavljali pitanja iz različitih područja društvenog i javnog života, a posebice o radu Sabora i aktivnostima zastupnika. Građani su otvoreno iznosili svoja razmišljanja o aktualnoj situaciji u Hrvatskoj i hrvatskom društvu te svoja očekivanja od zastupnika. Poseban je interes iskazan za mogućnosti sankcioniranja zastupnika koji svoju zastupničku dužnost, po mišljenju građana, ne ispunjavaju u potpunosti, tj. građani ih ne vide često u Sabornici za trajanja televizijskih prijenosa rasprava na plenarnoj sjednici.

Građani su bili vrlo kritični i kad je u pitanju praksa, često vidljiva za televizijskoga prijenosa sjednica, korištenja mobilnih uređaja u Sabornici, dok - isticali su mlađi posjetitelji, njima to nije dozvoljeno u učionicama. Kroz pitanja upućena predsjedniku Sabora, akademiku Željku Reineru, građani su iznijeli svoja razmišljanja aktualnoj političkoj situaciji i zabrinutost zbog sve uočljivijih podjela u društvu. Akademik Reiner složio se s ocjenom većine građana da svi skupa moramo doprinositi tome da se podjele, ideološke prije svega, prevladaju kako bismo ostvarili  društvenu i političku stabilnost koje su prvi uvjeti gospodarskoj stabilnosti i napretku.

Zbog interesa inozemnih gostiju, tj. turista  koji borave u Zagrebu, organiziran je  program obilaska i na engleskom jeziku.