Članovi Odbora za vanjsku politiku sastali se s izaslanstvom Parlamenta Indonezije

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mario Zubović i članovi Odbora primili su u radni posjet Grupu za bilateralnu suradnju Parlamenta Republike Indonezije.

Mario Zubović apostrofirao je da Hrvatska želi s Indonezijom imati dobru suradnju na svim područjima, posebice na gospodarskom planu gdje je robna razmjena dvije zemlje još nedovoljna s obzirom na mogućnosti. Iznio je glavne prioritete hrvatske vanjske politike, ulazak u EU i NATO savez, istaknuvši da je u Hrvatskom saboru po ovim pitanjima postignut puni parlamentarni konsenzus. Rekao je da Hrvatska želi razvijati dobrosusjedske odnose sa svim zemljama u svom okruženju, posebice u svjetlu jačanja europskih snaga u tim zemljama s perspektivom njihovog budućeg članstva u EU.

Članovi delegacije Indonezije naglasili su da indonezijski parlament želi intenzivirati suradnju s Hrvatskim saborom, u cilju poticanja i snaženja sveukupnih odnosa između dvije zemlje. Izrazili su nadu da će obostrana suradnja između Indonezije i Hrvatske rasti, a što će doprinijeti uspostavljanju partnerskih odnosa i podupiranja svjetskog mira. Jedna od tema razgovora bila je uloga parlamentarne diplomacije u međunarodnim odnosima, te potreba njenog jačanja u cilju boljeg sporazumijevanja među državama i narodima.

Indonezija je kao i Hrvatska nestalna članica Vijeća sigurnosti i to je još jedno područje gdje dvije zemlje mogu pronaći zajednički interes za suradnju. Trulyanti Habibie Sutrasno, koja je predvodila indonezijsku delegaciju, iznijela je želju i molbu Indonezije da Hrvatska podupre kandidaturu predsjednika indonezijskog parlamenta za mjesto predsjedatelja Interparlamentarne unije 2008.-2011. godine. 

Autor: Služba za odnose s javnošću