Dan neovisnosti Hrvatski sabor i ove godine tradicionalno obilježio otvorenim vratima uz iznimno velik interes građana

Zagreb – Čak 1665 građana posjetilo je u utorak Hrvatski sabor u prigodi obilježavanja Dana neovisnosti, što je do sada rekordan broj posjetitelja Dana otvorenih vrata. Osim obilaska saborske zgrade, posjetitelji su imali priliku razgovarati s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem i susresti se s drugim zastupnicima.

Već tradicionalna manifestacija Dana otvorenih vrata održava se u Saboru od 2013. godine dvaput godišnje - u prigodi obilježavanja Dana Hrvatskoga sabora i Dana neovisnosti - i svake godine okupi velik broj zainteresiranih građana svih dobnih skupina iz cijele Hrvatske te posjetitelje iz inozemstva. I ove godine saborska je Služba za građane, u razdoblju od 10.00 do 17.00 sati, za posjetitelje koji se nisu trebali prethodno najaviti za posjet, pripremila tridesetominutne obilaske dvorana, radnih i protokolarnih prostora koji inače nisu uključeni u program obilaska.

Nakon neformalnog druženja s brojnim građanima u punoj Sabornici, predsjednik Sabora Jandroković čestitao je okupljenima današnji dan i izrazio zadovoljstvo velikim odzivom na ovu manifestaciju. – Drago mi je vidjeti da postoji velik interes za rad Sabora kao središta hrvatske demokracije, pluralizma i višestranačja i da ima onih koji žele vidjeti i čuti kako Sabor radi, rekao je Jandroković te naglasio kako je Dan neovisnosti jedan od najvažnijih dana u modernoj hrvatskoj povijesti.

– Na taj dan, 8. listopada 1991. Hrvatski sabor donio je odluku o raskidu državnopravnih veza s bivšom državom, s bivšom Jugoslavijom, nakon što su dan prije, 7. listopada raketirani Banski dvori, istaknuo je Jandroković. Rekao je i kako je važno da djeci i mladima s ponosom govorimo o tim danima i o svima onima koji su dali život za Hrvatsku i omogućili nam da živimo u slobodi, demokraciji i višestranačju.

Nakon sudjelovanja na svečanom obilježavanju Dana neovisnosti na Trgu sv. Marka, i ove godine u Sabornicu je na razgovor s građanima došao predsjednik Vlade Andrej Plenković s brojnim ministrima i suradnicima. S građanima je održao "miniaktualac“, a oni su cijeloj Vladi iz zastupničkih klupa postavljali pitanja o različitim društveno-političkim temama te podijelili i neke osobne probleme. Građani su najviše isticali ona pitanja koja ih osobno muče, a tiču se egzistencijalnih problema, zatim pitanja o pronalasku nestalih, rješavanju stanja u pravosuđu, problem iseljavanja mladih te izrazili brigu oko energetske neovisnosti Hrvatske.

Ove je godine Hrvatski sabor prvi put u sklopu Dana otvorenih vrata u povodu obilježavanja Dana neovisnosti, posjetila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je aktualac s građanima promatrala sa saborske galerije.

Tijekom cijelog trajanja programa posjetitelji su uz stručno vodstvo djelatnika Službe za građane mogli razgledati najvažnije saborske znamenitosti i čuti zanimljive informacije o saborskoj povijesti. Posjet je uključivao razgled protokolarnih prostorija poput Banske sobe, dvorane Ante Starčevića s portretima svih dosadašnjih predsjednika suvremenog Hrvatskoga sabora kao i čuveno ulje na platnu akademske slikarice Jadranke Fatur koje prikazuje povijesno donošenje tzv. Božićnog Ustava 22. prosinca 1990. godine – prvog Ustava neovisne Republike Hrvatske, a dio posjetitelja obišao je i ured predsjednika Hrvatskoga sabora.

Građani su mogli vidjeti i reljef sv. Josipa, zaštitnika hrvatske domovine, repliku Bašćanske ploče, Malu vijećnicu, poprsja saborskih velikana grofa Janka Draškovića, bana Josipa Jelačića, bana Ivana Mažuranića, biskupa Josipa Jurja Strossmayera, Ante Starčevića, Eugena Kvaternika, Frana Supila, Vladimira Nazora te poprsja prvog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana i kardinala Franje Kuharića, ali i čuvane zapisnike sa saborskih sjednica iz 1861. godine.

Priliku za ponovni posjet Hrvatskome saboru građani će imati u prigodi obilježavanja Dana Hrvatskoga sabora 30. svibnja iduće godine. Svake godine Hrvatski sabor posjeti oko 25 000 osoba.