Hrvatski sabor zaključio rad do rujna

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić 15. srpnja zaključio je 5. plenarnu sjednicu 6. saziva, čime je nastupila ljetna stanka u zasjedanju. Predstavljajući rad Sabora javnosti, predsjednik Bebić izvijestio je kako činjenice o radu Sabora pokazuju intenzivniji rad zastupnika ne samo u plenarnom radu nego i u radu u radnim tijelima, kao i u aktivnostima parlamentarne diplomacije.

U prvoj polovici ove godine Sabor je održao ukupno šest sjednica, među kojima je jedna bila izvanredna, a jedna svečana u povodu Dana Hrvatskoga sabora, izvijestio je Bebić. Tijekom 53 dana rada u plenarnom zasjedanju zastupnici su raspravili 214, od ukupno 251 točke dnevnog reda. Izvjesnom zanimljivošću predsjednik Sabora istaknuo je činjenicu da je 38 posto donesenih akata izglasano jednoglasno. Predstavljajući rad Sabora na usklađivanju hrvatskoga zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije, predsjednik Sabora izvijestio je kako su u zakonodavnu proceduru upućena 84 "europska" prijedloga zakona od kojih su donesena 72. Sabor je donio ukupno 108 novih zakona, 171 odluku, 24 izvješća, a raspravio je i odbio četiri interpelacije. Tijekom aktualnoga prijepodneva zastupnici su Vladi uputili 207 pitanja, od kojih 114 i pisanim putem. Rad saborskih radnih tijela ocijenjen je intenzivnim s obzirom na to da su odbori u pola godine održali više od 300 sjednica na kojima su raspravili oko tisuću točaka dnevnoga reda. 

Među podacima o parlamentarnoj diplomatskoj aktivnosti predsjednik Sabora je izvijestio da je osobno imao 93 službena susreta, dok su zastupnici bili na 195 putovanja u zemlji i na 132 službena puta u inozemstvu. Povećanu zastupničku diplomatsku aktivnost predsjednik Sabora obrazložio je pojačanim aktivnostima u kontekstu pristupanja Republike Hrvatske NATO savezu i Europskoj uniji. 

U skladu s odredbama Ustava Hrvatski sabor ne zasjeda od 15. srpnja do 15. rujna, kao ni u razdoblju od 15. prosinca do 15. siječnja. Tijekom ljetne stanke u zasjedanju u Hrvatskome saboru stručne službe rade od 8.30 do 16.30 sati, a prema potrebi i duže. (iRedakcija)

Autor: Internet redakcija