Nagrađeni učenici zastupnicima predstavili projekt „Biosigurnost i biozaštita“

Zagreb – Hrvatski sabor posjetili su u srijedu nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, koji su tijekom ove školske godine sudjelovali u projektu „Biosigurnost i biozaštita“. Nagrađeni učenici su u Hrvatski sabor došli u pratnji svojih mentora nastavnika. Nakon stručnog obilaska saborske zgrade, učenici i njihovi nastavnici nazočili su sjednici Sabora s galerije za posjetitelje u Sabornici, a potom su imali priliku uživo razgovarati sa saborskim zastupnicima. 

Učenicima i njihovim mentorima na predstavljanju projekta zastupnicima u Saboru pridružile su se voditeljica projekta prof. dr. sc. Alemka Markotić i nacionalna koordinatorica projekta mr. sc. Maja Kassa, koje su izradile kurikul za ovu izvannastavnu aktivnost, te doc. dr. sc. Ljiljana Žmak, predsjednica Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu, ujedno znanstvena koordinatorica projekta. Uime Ministarstva  znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje (AOO) susretu su se odazvali Momir Karin, ravnatelj Uprave za unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja i dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica AOO-a.

Pozdravnu riječ na predstavljanju projekta uputila je izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković, predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, a uime nagrađenih učenika zastupnicima se obratio Duje Dundić, učenik Osnovne škole „Sućidar“ iz Splita. Nakon predstavljanja projekta, među učenicima i zastupnicima razvila se zanimljiva i otvorena rasprava na kojoj su dotaknuta brojna pitanja o toj temi.

Projekt „Biosigurnost i biozaštita“, kao izvannastavna aktivnost u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, uveden je odmah nakon izbijanja pandemije SARS-Cov-2, a iz potrebe da učenici u Hrvatskoj dobiju sustavno poučavanje o biosigurnosnim ugrozama, a ponajprije zaraznim bolestima. Nositelji projekta su Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske te Osnovna škola „Vijenac“ iz Osijeka. Projekt je ove školske godine proveden u 329 osnovnih i srednjih škola, a uz 347 nastavnika u projektu je sudjelovalo oko 6000 učenika.

Finalni dio ovogodišnjeg izdanja projekta održan je u Osijeku u Osnovnoj školi „Vijenac“ gdje je održana Državna smotra učeničkih radova, na kojoj su učenički timovi osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske predstavili 15 najboljih radova o važnosti cijepljenja i prevencije zaraznih bolesti. 

Hrvatska je ovim projektom jedina zemlja u Europi koja provodi sustavno poučavanje o biosigurnosnim ugrozama i zaraznim bolestima u svom obrazovnom sustavu. Zastupnici su čestitali učenicima na izvrsnom znanju, motivaciji i trudu koji tijekom čitave godine ulažu u svoje obrazovanje razvijajući tako svoj interes za znanost i istraživanje.