Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić govorio pred bugarskim Nacionalnim sobranjem

Sofija - Bugarski parlament ratificirao je protokol o ulasku Hrvatske u NATO na sjednici na kojoj je tim povodom govorio i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. 

Odlukom parlamenta Bugarska je postala sedma od 26 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza koja je ratificirala pristup Hrvatske.

"Odluka vašeg visokog doma potvrda je zajedničkih ciljeva, ali i dubokih povijesnih i suvremenih odnosa prijateljstva, otvorenosti, suradnje i uvažavanja između naših dviju zemalja", rekao je Bebić u svom obraćanju zastupnicima povodom ratifikacije protokola. Bebić je u svom govoru naglasio da Hrvatska s drugim članicama NATO-a dijeli zajedničke vrijednosti. "Poštivanje ljudskih i manjinskih prava, stabilnost društava na načelima parlamentarne demokracije, rješavanje sporova političkim dijalogom ... takve vrijednosti dijeli danas i Hrvatska", rekao je Bebić. On je ocijenio da Hrvatska članstvom u Vijeću sigurnosti UN-a, sudjelovanjem u mirovnim misijama te suradnjom kroz regionalne institucije, "već dugo i sama doprinosi učvršćenju mira u ovom dijelu Europe i u svijetu". "Taj doprinos nastavit ćemo pružati i kao punopravna članica Saveza, čvrsto vjerujući u načela međunarodnog prava, u međunarodni poredak utemeljen na načelima uzajamnosti, ravnopravnosti i kolektivne sigurnosti", rekao je Bebić. 

Bugarski parlament je u četvrtak ratificirao i ulazak Albanije u NATO, koja je zajedno s Hrvatskom dobila poziv za ulazak u Savez na summitu u Bukureštu u travnju ove godine. Glasovanju je nazočila i predsjednica albanskog parlamenta Josefina Topalli. 

Zastupnicima se obratio i bugarski ministar vanjskih poslova Ivajlo Kalfin, koji je podržao ulazak Hrvatske i Albanije u NATO ocijenivši da će se time dodatno stabilizirati regija. "Bugarska se u NATO-u zauzimala za politiku otvorenih vrata ... ulazak Hrvatske i Albanije značajno će doprinijeti regionalnoj stabilnosti", rekao je Kalfin. 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina