Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio češkog veleposlanika Karela Kühnla

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Češke u Republici Hrvatskoj Karela Kühnla. 

Bilateralni su odnosi ocijenjeni kao veoma dobri. Predsjednik Sabora je zahvalio na podršci i pomoći koju je Češka od samog početka pružala Hrvatskoj na putu njenog priključivanja Europskoj uniji i NATO-u. Posebno je istaknuo važnost češkog predsjedanja Europskom unijom koje pada u prvoj polovici 2009. godine, u razdoblju koje će za Hrvatsku biti ključno za zaključenje pregovora s Europskom unijom. Veleposlanika Kühnla predsjednik Sabora Bebić je pobliže upoznao s tijekom i dinamikom pregovora s EU-om.

Češki je veleposlanik potvrdio želju Češke da Hrvatska što skorije uđe u Europsku uniju, te je istodobno čestitao Hrvatskoj na pozivnici za članstvo u NATO-u. Predsjedniku Sabora je dao čvrsta jamstva da će Češka učiniti sve kako bi se što prije mogli ostvariti hrvatski prioritetni vanjskopolitički ciljevi ulaska u EU i NATO, imajući u vidu i povoljan utjecaj koji bi takav razvoj događaja imao na cijelo područje jugoistočne Europe. Veleposlanik Kühnl je u razgovoru s predsjednikom Bebićem izrazio zadovoljstvo time što Češka i Hrvatska dijele zabrinutost za situaciju u regiji kao i uvjerenje da je za njen napredak te ukupnu stabilizaciju nužno držati otvorenom europsku i euroatlantsku perspektivu.

Autor: Ured predsjednika Sabora