Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio izaslanstvo Viteškog alkarskog društva Sinj

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić potvrdio je nakon sastanka s izaslanstvom sinjskoga Viteškog alkarskog društva da će ići u Sinj jer je Alka tradicija hrvatskog naroda kojom se ponosi stoljećima.

Bebić je kazao da su razgovarali o potrebi da se Alka, za sedam godina, o 300. obljetnici, dobro organizira te da se u Sinju uklone teškoće povezane ne samo Alkom nego i gospodarstvom, što je na dobrobit cijeloga toga područja.

Napomenuo je da Hrvatski sabor može poduprijeti razvoj gospodarske zone, dodavši da se s Vladom i resornim ministarstvima razgovara o prenamjeni nekih vojnih objekata Ministarstva obrane. Njih bi, drži Bebić, trebalo ustupiti gradu i prilagoditi ih njegovim potrebama. "Sinj je pred vratima Splita, to je područje s velikim razvojnim mogućnostima, prometno je dobro povezano i zaslužuje veliku potporu iz središnje državne vlasti", kazao je Bebić.

Predsjednik Hrvatskog sabora naglasio je da je Alka hrvatski brand koji će, kad Hrvatska bude u EU, biti još poznatija u Europi i svijetu. Drži da se i alkarskim svečanostima može afirmirati hrvatska povijest, kultura i običaji.

Predsjednik VAD-a Stipo Jukić rekao je da su posjetom predsjednicima Sabora, države i Vlade željeli predstaviti Sinjsku alku, s gotovo trostoljetnom tradicijom, kao brand hrvatske države. 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina