Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio predsjednika Senata Australije Johna Hogga

Zagreb - Hrvatska i Australija imaju interes za produbljivanje veza i jačanje suradnje na svim razinama, a sporni vojni vizni obrazac koji hrvatski građani moraju ispuniti ako žele putovati u Australiju je na ponovnom razmatranju, izjavili su u utorak predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednik australskog Senata John Hogg.

"Smatramo da su bliski odnosi između dviju zemalja vrlo važni zbog velikog broja Hrvata koji žive u Australiji", izjavio je Hogg novinarima nakon susreta s Bebićem. Bebić je podsjetio da u Australiji živi oko sto pedeset tisuća Hrvata.

Dvije strane osvrnule su se i na dodatni vojni obrazac za hrvatske građane koji su također imale i Kanada i Novi Zeland. Kanada ga je ukinula, a to se sprema učiniti i Novi Zeland. "Vizni režim je na ponovnom razmatranju, a rezultate ćemo imati vrlo skoro", pojasnio je Hogg. Očekuje se da će se odluka o tom spornom pitanju između dvije zemlje donijeti tijekom listopada, doznaje se iz Hrvatskog sabora. Spomenuti dodatni vojni vizni obrazac koji predstavlja prepreku boljoj suradnji je "Izjava o karakteru za osobe koje žive na području bivše Jugoslavije". Na sastanku nisu izostavljeni ni glavni hrvatski vanjskopolitički ciljevi, pa je Bebić svoga gosta izvijestio o napretku Hrvatske prema EU i NATO-u. Hogg je kazao da se "divi ulozi Hrvatske u pristupanju Europskoj uniji". "Snažna demokratska Hrvatska nesumnjivo je neophodna i za budućnost cijele regije", ocijenio je.

Dvije su strane izrazile zadovoljstvo međusobnom suradnjom u borbi protiv terorizma. Hrvatski i australski vojnici nalaze se u misijima u Afganistanu i Istočnom Timoru. Bebić je također poručio da će Hrvatska poduprijeti Australiju kao nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a. Hogg je posebice zahvalio predsjedniku Sabora za brigu oko nestale mlade Australke u Dubrovniku. "Drago nam je što su organizirani sastanci na najvišoj razini kako bi se time bavili", rekao je Hogg. Hogg je član australskog Senata za državu Queensland od 1996. Dolazi iz redova Laburističke stranke. Na mjesto 23. predsjednika Senata izabran je u kolovozu ove godine.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina