Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio predsjednika vlade Republike Češke Mireka Topolaneka

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je predsjednika vlade Republike Češke Mireka Topolaneka u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj. Češka predsjedava Europskom unijom u prvoj polovici 2009. godine, pa je naglasak tijekom razgovora stavljen na pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.

Predsjednik Sabora Luka Bebić je zahvalio češkom predsjedniku vlade Topolaneku na čvrstoj potpori njegove zemlje u nastojanjima Republike Hrvatske za ulazak u euroatlantske integracije. Češkog je predsjednika vlade izvijestio o radu Nacionalnog odbora Hrvatskog sabora kao i o planu te dinamici prilagodbe hrvatskog zakonodavstva europskom u 2009. godini. Istaknuo je kako "Hrvatski sabor neće usporavati pretpristupne pregovore".

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Neven Mimica je pohvalio suradnju saborskog Odbora za europske integracije s odgovarajućim odborima češkog parlamenta, posebice Senata, od kojeg Hrvatski sabor dobiva dragocjene informacije o tome kako je Češka zakonski riješila određena pitanja, te s kojim se problemima suočava prilikom provedbe istih zakona.

Predsjednik češke vlade Mirek Topolanek je naglasio kako će se snažno zauzeti za to da Hrvatska tijekom češkog predsjedanja EU-om zatvori sva pregovaračka poglavlja, za što je potreban jednaki angažman i s hrvatske strane. Iznio je kako Češka zastupa stav da Hrvatska uđe u Europsku uniju bez obzira na proces ratifikacije Lisabonskog sporazuma. 

"Lisabonski sporazum će biti jedno od prioritetnih pitanja za vrijeme češkog predsjedanja EU-om", rekao je predsjednik vlade Topolanek izrazivši želju da Češka taj sporazum ratificira upravo u prvoj polovici 2009. godine, iako on Češkoj donosi nazadovanje imajući u vidu otvorenost njenog gospodarstva.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora