Predsjednik Sabora bio u službenom posjetu Bosni i Hercegovini

Sarajevo - Tijekom dvodnevnog službenog uzvratnog posjeta Bosni i Hercegovini 18. i 19. listopada 2004. godine saborsko izaslanstvo, koje je predvodio predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, susrelo se u Sarajevu s predsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Martinom Ragužom, predsjedavajućim Predsjedništva Sulejmanom Tihićem i članovima predsjedništva Borislavom Paravcem i Draganom Čovićem te s predsjedavajućim Vijeća ministara Adnanom Terzićem. U saborskom izaslanstvu su bili potpredsjednici Luka Bebić i Mato Arlović, voditelj izaslanstva Sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimir Ćosić i član odbora za Obitelj, mladež i šport te Odbora za useljeništvo Ivan Bagarić.

Ukazujući na važnost parlamentarne diplomacije koja može otvoriti put izvršnoj vlasti predsjednik Sabora Vladimir Šeks je u svojim razgovorima istaknuo da su Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina upućene jedna na drugu, te će se njihova zrelost s obzirom na približavanje EU-u i NATO-u ocjenjivati i na temelju sposobnost i spremnost dvije zemlje da same riješe zajedničke probleme. S tim u vezi predsjednik Šeks je najavio rješavanje pitanja zajedničke granice u najskorije vrijeme, a time će RH i BiH Europi pokazati kako to pitanje mogu zatvoriti na zadovoljstvo njih samih kao i na zadovoljstvo Europe te na taj način doprinijeti stabilnosti i sigurnosti u ovom dijelu regije. Predsjednik Sabora je u svojim susretima s dužnosnicima BiH ujedno ponudio pomoć i prijenos iskustava Hrvatske u pripremama za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.

U razgovorima je posebna pozornost bila posvećena statusu luke Ploče i imovinsko-pravnim pitanjima. Istaknuvši značaj koji luka Ploče ima za gospodarstvo obje države predsjednik Šeks je izrazio uvjerenje da će predsjednik Vlade RH Ivo Sanader i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić pronaći rješenje koje bi bilo u skladu s europskim mjerilima i standardima. U vezi s povratom imovine izbjeglicama iz Hrvatske predsjednik Sabora je upozorio kako se taj proces treba odvijati dvosmjerno i na načelima nepovredivosti prava vlasništva. U razgovorima je također poručeno da je Republika Hrvatska, kao susjedna i prijateljska zemlja, zainteresirana da se unutarnji ustroj Bosne i Hercegovine uredi dogovorom sva tri konstitutivna naroda u skladu s najboljim europskim rješenjima, s time da bude osigurana jednakopravnost konstitutivnih naroda.

U sklopu službenog posjeta Bosni i Hercegovini predsjednik Sabora Vladimir Šeks se susreo i s nadbiskupom vrhbosanskim, kardinalom Vinkom Puljićem, predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ Franjom Topićem, fra Pericom Vidićem iz Matice Hrvatske i provincijalom „Bosne Srebrne“ fra Mijom Džolanom. 

U utorak, 19. listopada 2004. godine, predsjednik Sabora je posjetio Mostar, gdje ga je dogradonačelnik Ljubo Bešlić izvijestio o nedavnom provedenim izborima, ukupnom stanju u gradu kao i o trendovima u političkom, gospodarskom i kulturnom životu. Predsjednik Šeks je u Mostaru obišao obnovljeni Stari most te posjetio Sveučilište, Kliničku bolnicu i Aluminij d.d.

Hrvatskim političkim i duhovnim predstavnicima u Bosni i Hercegovini je obećana potpora koju je Republika Hrvatska sukladno Ustavu obavezna pružati u cilju opstanka Hrvata i njihove kulture.

Autor: Ured predsjednika Sabora