Predsjednik Sabora Jandroković održao bilateralni sastanak s predsjednicom Zastupničkog doma Parlamenta Češke Adamovom

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je bilateralni sastanak s predsjednicom Zastupničkog doma Parlamenta Češke Markétom Pekarovom Adamovom, na marginama Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme.

Hrvatska i Češka imaju tradicionalno odlične odnose, temeljene na dugotrajnom prijateljstvu naših naroda. Osobito tomu doprinose hrvatska i češka manjina svojim djelovanjem na očuvanju jezika, običaja i kulture. Sugovornici su se složili o potrebi nastavka snažnog bilateralnog i međuparlamentarnog dijaloga.

Hrvatska i Češka ujedinjene su u osudi ruske agresije i solidarnosti s ukrajinskim narodom. Energetska kriza, kao posljedica rata u Ukrajini, potaknula je Češku na traženje novih pravaca opskrbe energentima. Predsjednik Jandroković sugovornicu je upoznao s potencijalima LNG terminala na Krku, kao mogućeg dodatnog izvora za dobavu plina.

Pozdravivši dosadašnje rezultate češkog predsjedanja Vijećem EU, predsjednik Sabora zahvalio je na kontinuiranoj češkoj potpori Hrvatskoj na putu k ostvarenju budućih vanjskopolitičkih ciljeva: ulaska u eurozonu, schengensko područje i OECD.