Predsjednik Sabora Luka Bebić primio izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesa Swobodu

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je izvjestitelja Europskog parlamenta (EP) za Hrvatsku i člana Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta Hannesa Swobodu, kojeg je izvijestio o radu Sabora nakon njegova konstituiranja ove godine i o ukupnom napretku u zemlji u zadnjih pola godine.

Predsjednik Bebić je rekao kako je Hrvatski sabor u prvom polugodištu u cijelosti ispunio plan prilagodbe europskog zakonodavstva, te je do kraja godine preostala okruglo jedna trećina od planiranih tzv. „europskih“ zakona koje još treba usvojiti. Potvrdio je da će Hrvatska nastavljati ispunjavati svoje obveze bez obzira na trenutne teškoće u Europskoj uniji oko Lisabonskog ugovora, te je izrazio uvjerenje da će taj problem biti riješen za vrijeme francuskog predsjedanja Europskom unijom.

U razgovoru s izvjestiteljem Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesom Swobodom, predsjednik Bebić je ustvrdio kako je u Hrvatskoj napredak uočljiv na brojnim područjima ukazavši na podatak da je, u usporedbi s 2006. godinom, zabilježen porast od 343 posto u broju prijava slučajeva korupcije, te 64 posto u broju osuda. "Policija i državno odvjetništvo očito rade intenzivno, dok još treba raditi na učinkovitosti sudova", rekao je predsjednik Sabora Bebić informiravši izvjestitelja EP-a i o drugim područjima u kojima su uočavani problemi.

Izvjestitelj EP-a za Hrvatsku Swoboda je potvrdio kako se i sam, u svojim obilascima Hrvatske zadnjih mjeseci, uvjerio u znatna poboljšanja rekavši kako razumije da neke probleme, poput privatizacije u brodogradnji, treba provesti postupno, tako da se ne stvore novi, dodatni problemi. Ukazao je na važnost provedbe zakona, te je pozvao Hrvatski sabor da se u što većoj mjeri uključi u nadzor provedbe usvojenog zakonodavstva. 

U vezi sa situacijom oko Lisabonskog sporazuma izvjestitelj EP-a za Hrvatsku Swoboda je istaknuo kako su reforme institucija, koje su predviđene Lisabonskim sporazumom, nužne, te bi bilo dobro da Lisabonski ugovor bude ratificiran, ali je odlučno odbio mogućnost da se ulazak Hrvatske u Europsku uniju povezuje s usvajanjem Lisabonskog ugovora.

Autor: Ured predsjednika Sabora