Predsjednik Sabora Vladimir Šeks sudjelovao na 10. sastanku šefova država i vlada Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP)

Zagreb - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks i predsjednik Vlade RH Ivo Sanader potvrdili su, u obraćanju sudionicima summita SEECP-a, opredijeljenost Hrvatske za daljnji razvoj regionalne suradnje i uključenje u EU. Nisu zaobišli ni trenutačna događanja u Srbiji porukom da susjedna zemlja mora ustrajati u demokratskoj preobrazbi i putu u EU.

Predsjednik Sabora istaknuo je u svom govoru kao glavni izazov u regiji daljnje razvijanje i jačanje načela slobode i demokracije. "Naša je zadaća prepoznati veličinu izazova pred kojima stoji europski jugoistok, te u trenucima kad i Europa i svijet usvajaju nove standarde, osigurati iskorak i promjenu i u svojim državama", kazao je Šeks. 

"Skrb o budućnosti našeg dijela Europe više nije neka vanjska obveza ili interes drugih, već izvorna i autentična potreba i nesporni znak zrelosti regije", kazao je Šeks poručivši da "nije svrha regionalne suradnje da se države jugoistočne Europe stope u nekakvu asocijaciju ovog dijela Europe, već je svrha usvajanje i promicanje europskih vrijednosti u okviru regionalne suradnje".

Govoreći o parlamentarnoj dimenziji suradnje, istaknuo je nužnost da se slijedi glas naroda i birača, koji su se "jasno opredijelili u prilog europskih standarda i takvog sutrašnjeg europskog jugoistoka, koji će biti potpuno spreman i sposoban u cijelosti se pridružiti novoj, proširenoj, slobodnoj i demokratskoj Europi".

Pred državama regije, kazao je Šeks, je zadaća cjelovitog promišljanja svoje nove uloge u Europi, te razrada mogućih novih načina djelovanja i suradnje u interesu jačanja političke i demokratske zrelosti. "Čvrsto vjerujem da stojimo na pragu novog doba i da su europeizacija i modernizacija dva ključna načela kojima se moramo rukovoditi", zaključio je u govoru na summitu SEECP-a predsjednik Hrvatskog sabora.

Predsjednik Mesić poručio je da je u odnosima s EU regionalna dimenzija postala jednako važna bilateralnoj, pa Hrvatska kontinuirano ulaže značajne napore u suradnju sa svim zemljama u regiji ističući da je Hrvatska u tu svrhu odlučila staviti na raspolaganje sve svoje kapacitete, svjesna da time ulaže u vlastitu mirnu i stabilnu budućnost. 

"A stabilnost ovih prostora još je i te kako upitna. Jer, nisu svi narodi doživjeli političku katarzu, nisu svi politički vođe odlučni da se okrenu europskim vrijednostima... A cijena toga mogla bi biti velika", ustvrdio je, dodavši kako u našoj regiji još uvijek postoje političari na funkcijama koji u svojim istupima jasno stavljaju do znanja pretenzije prema tuđim teritorijima. "Stoga je za nas i budućnost naše regije od najveće važnosti da iz EU i atlantskih integracija stižu uvijek iste poruke - jedino demokracija se isplati!", naglasio je predsjednik Mesić.

Hrvatski premijer, koji je otvorio skup, poručio je da se regiji danas nudi jedinstvena prilika da iza sebe ostavi razdoblje nestabilnosti dovrši demokratsku preobrazbu. Sanader je istaknuo da političke elite moraju prepoznati da su građani na području čitave regije napravili svoj izbor - odabrali su slobodu i demokraciju, kao i život u euroatlantskoj obitelji po njezinim standardima i vrijednostima.

"Cilj o kojem govorim je dostižan", rekao je Sanader poručivši da smo "mi u Hrvatskoj pokrenuli svoju zemlju u tom pravcu, danas pregovaramo o punopravnom članostvu u EU i NATO-u očekujući da naši napori u reformama budu prepoznati i potvrđeni". "Govorim ovo i za sve one koji stoje pred izazovima", rekao je poručivši da "jugoistok Europe ne smije čekati i ne smije ostati sivom zonom nejasnih ciljeva i neizvjesne budućnosti".

"Europa treba stabilnu i demokratsku Srbiju okrenutu demokratskim europskim vrijednostima i članstvu u EU-u i NATO-u ... Srbiju okrenutu budućnosti", rekao je Sanader. Na Kosovu se mora provoditi vladavina prava uključujući i prava manjina, poručio je, a u pogledu Bosne i Hercegovine istaknuo je kako se njezina stabilnost mora održati uz ravnopravnost tri naroda.

Autor: Internet redakcija/Hina