Predsjednik Sabora zahvalio Latviji na brzoj ratifikaciji Protokola o pristupanju RH NATO-u

Riga - Hrvatska je zahvalna Latviji što je brzo ratificirala protokol o hrvatskome članstvu u NATO-u i poziva i druge zemlje da to učine, rekao je u ponedjeljak u Rigi predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić koji je s latvijskim predsjednikom parlamenta Gundarsom Daudzeom razgovarao o bilateralnim odnosima dviju zemalja i hrvatskom približavanju euroatlantskim integracijama. 

"Sa zadovoljstvom sam predsjednika Bebića obavijestio o tome da je (parlament) Saeima u četvrtak ratificirala protokol o članstvu Hrvatske u NATO-u", rekao je predsjednik latvijskoga parlamenta Daudze čija je zemlja 18. rujna, druga nakon Mađarske, ratificirala taj protokol. "Zahvalio sam na brzoj reakciji i rekao da je to primjer i drugim zemljama te izrazio nadu da će u proljeće iduće godine Hrvatska biti punopravna članica NATO-a", rekao je Luka Bebić.

Latvija Hrvatsku oduvijek smatra bliskim partnerom. Zalagala se da se pozivnica za NATO uputi i ostalim dvjema sudionicama NATO-ova Akcijskoga plana za članstvo (MAP), Albaniji i Makedoniji. Kad Makedonija nije dobila pozivnicu zbog grčkoga protivljenja, Latvija je tu odluku smatrala lošom.Također, ta baltička zemlja smatra da Lisabonski ugovor ne smije biti prepreka ulasku Hrvatske u EU i da Hrvatska mora postati punopravnom članicom čim ispuni sve kriterije i zaključi pregovore. "Bliski smo partneri i oduvijek podupiremo hrvatska nastojanja u približavanju euroatlantskim integracijama", rekao je Daudze. "Male smo zemlje i moramo imati zajedničke pozicije i podupirati jedna drugu kad god je to moguće", dodao je.

  
 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina