Stotine građana na Danu otvorenih vrata Hrvatskoga sabora

Zagreb – Već od jutra stotine građana okuplja se na Markovu trgu kako bi na Dan otvorenih vrata prvi put posjetili Hrvatski sabor.

Dan otvorenih vrata saborska Služba za građane organizirala je u povodu Dana Hrvatskoga sabora koji se obilježava 30. svibnja te skorog ulaska u Europsku uniju, s namjerom da to postane redovita manifestacija.

Građani tijekom Dana otvorenih vrata imaju priliku razgledati prostore Sabora uz stručno vodstvo te posjetiti izložbu vrijednih eksponata iz povijesti saborovanja, koja je osmišljena u suradnji s Hrvatskim povijesnim muzejom. Osim Velike i Male vijećnice posjetitelji mogu razgledati svečane dvorane za protokolarne i službene sastanke i svečanosti, među kojima i dvoranu Ante Starčevića u kojoj je uz portrete predsjednika Hrvatskoga sabora izloženo čuveno platno koji oslikava donošenje Božićnog ustava 22. prosinca 1990. godine.

Izložbu je posjetio i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko koji je tu priliku iskoristio za susret s građanima, s kojima se zadržao u kratkom razgovoru o radu Sabora, parlamentarnoj demokraciji i promjenama koje Hrvatskoj donosi ulazak u Europsku uniju.

Do 13 sati Sabor je posjetilo oko 450 građana, a sudeći prema dugim redovima na Markovu trgu, očekuje se da će do kraja dana preko tisuću ljudi razgledati Sabor i prigodnu izložbu.

U okviru organiziranih najavljenih posjeta Sabor je protekle godine posjetilo 14.800 posjetitelja.

Autor: Služba za medije