U Saboru obilježena 24. godišnjica genocida u Srebrenici

Zagreb – U Hrvatskome saboru održana je u petak komemoracija 24. obljetnice genocida u Srebrenici, u organizaciji Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske i zastupnice bošnjačke manjine u Hrvatskom saboru Ermine Lekaj Prljaskaj, a pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

- Okupili smo se danas ovdje kako bismo izrazili naše duboko suosjećanje sa žrtvama genocida u Srebrenici i s njihovim najbližima. Sjećanje na Srebrenicu svake godine iznova otvara stare rane, oživljava bol i patnju preživjelih žrtava koje se ne mogu izbrisati. Posebno otvara rane srebreničkih žena koje su izgubile svoje muževe, sinove, braću, ponekad i čitavu obitelj. Za njih događaji iz prošlosti nisu prošlost, rekao je u obraćanju potpredsjednik Sabora akademik Reiner. Govoreći o srebreničkoj tragediji, najgorem pokolju u Europi poslije Drugog svjetskog rata, u kojemu je ubijeno više od 8 tisuća staraca, muškaraca i djece, Reiner je rekao kako i ovaj, kao i svaki zločin i rat moraju ostati u našem kolektivnom sjećanju kao trajan podsjetnik na nečovječnost i nemilosrđe pojedinaca. - Istina je važna zbog žrtava, ali i zbog preživjelih i njihovih obitelji. Otkrivanjem istine pružamo im potporu jer svako poricanje zločina novo je proživljavanje tragedije za preživjele. Iz tog razloga o ovom i svim ostalim počinjenim genocidima kroz povijest mora se govoriti i na njih stalno podsjećati, istaknuo je Reiner. 

Zastupnica Lekaj Prljaskaj naglasila je kako je dvadeseto stoljeće razdoblje najvećeg i najbržeg društvenog i tehnološkog razvoja u ljudskoj povijesti, ali je istodobno i stoljeće najstrašnijih oružanih sukoba i stoljeće u kojemu se pojavio genocid. – Osvajači Srebrenice počinili su zločin odustajući od svakog oblika ljudskosti neviđenog po vrsti i obliku u Europi od vremena Drugog svjetskog rata, rekla je Lekaj Prljaskaj te istaknula da se, gledajući unazad na tu tragediju, postavlja pitanje kako to da međunarodna zajednica nije spriječila nepojmljive patnje žrtava i zaustavila masovno ubijanje nedužnih ljudi. 

– Priča o Srebrenici treba biti ispričana i pričana opet iznova i potrebno joj se vraćati, a naša je obveza da ustrajemo na sjećanju educirajući mlade naraštaje da praštaju, da ne zaboravljaju, a međunarodnu zajednicu da podsjetimo da je dužna kazniti sve zločince kako bi mir i sigurnost življenja došli na ove prostore, naglasila je Lekaj Prljaskaj.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić također je istaknuo potrebu da se o žrtvama Srebrenice, inspiratorima i egzekutorima kontinuirano govori, ali i o onima koji nisu spriječili najgori zločin čovječanstva, pozivajući da se ne zaborave niti oni koji daju svoj doprinos sjećanju na žrtve Srebrenice. 

Predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske (UBBDRH) Hamdija Malić posebno je zahvalio institucijama i pojedincima u Hrvatskoj koji su zaslužni za dostojno obilježavanje srebreničke tragedije. – Ponosan sam na to što je Hrvatska pokazala najveći stupanj razumijevanja i na ovakav način odlučila odati počast žrtvama nevino stradalih jer se nisu mogli braniti i koje nitko nije zaštitio, a mogao je, rekao je Malić koji je svoje obraćanje zaključio apelom da se Vukovar i Srebrenica nikada više ne dogode i pozivom na zajedništvo, prijateljstvo, uzajamnu pomoć i razumijevanje te dobrosusjedstvo Hrvatske i Bosne i Hercegovine, osobito na njezinom putu prema Europi.