Jandroković na Europskoj konferenciji predsjednika parlamenata država članica Vijeća Europe govorio o provedbi Agende 2030 i ciljevima održivog razvoja

Strasbourg – Prvog dana Europske konferencije predsjednika parlamenata država članica Vijeća Europe predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković obratio se o temi provedbe UN-ove Agende 2030 i ciljevima održivog razvoja.

Podsjetio je da je provedba održivog koncepta ključna za postizanje ravnoteže između gospodarskih, socijalnih i okolišnih potreba današnjeg globaliziranog društva, suočenog s brojnim izazovima, na koje ni jedna država ne može sama odgovoriti. Hrvatska želi preuzeti svoj dio odgovornosti te se zalaže za poštovanje dostojanstva svakog pojedinca. Od ključnih dokumenata za djelovanje u osnaživanju koncepta održivog razvoja, podsjetio je da je Hrvatski sabor već 1992., samo 5 mjeseci nakon što je Hrvatska postala međunarodno priznata zemlja, usvojio Deklaraciju o zaštiti okoliša Hrvatske.

Danas je na snazi Strategija održivog razvoja iz 2009. godine, a trenutačno je u izradi novi dokument – Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. Ova strategija objedinit će prioritete i pridonijeti održivom razvoju i demografskoj obnovi Hrvatske u sljedećem desetljeću. Također je istaknuo je da su tijekom izrade Strategije organizirane brojne komunikacijske aktivnosti, a postupak je bio veoma uključiv jer je obuhvatio različite skupine dionika – od javnog sektora, zastupnika, civilnog društva, akademske zajednice i privatnog sektora do djece i mladih.

Predsjednik Sabora upoznao je kolege s prvim Dobrovoljnim nacionalnim pregledom o provedbi Agende koji je Hrvatska predstavila u srpnju ove godine. U tom kontekstu naglasio je da prema Indeksu ciljeva održivog razvoja Hrvatska zauzima 22. mjesto od 162 zemlje, što nam daje dobre šanse da postanemo jedan od lidera u prijelazu prema održivosti.

Zaključno je naglasio da će Hrvatska tijekom predsjedanja Europskom unijom nastaviti raditi na promicanju Agende 2030 u Europskoj uniji, Ujedinjenim narodima, Vijeću Europe i drugim multilateralnim forumima.