Ljubica Maksimčuk i Marko Šimić primili azerbajdžanskog veleposlanika Kamila Khasiyeva

Zagreb - Voditeljica saborske Hrvatsko-azerbajdžanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Ljubica Maksimčuk i član skupine Marko Šimić primili su u četvrtak veleposlanika Republike Azerbajdžana Kamila Khasiyeva.

Sugovornici su sa zadovoljstvom ustvrdili kako između dvije države nema otvorenih pitanja te kako se nastavljaju dobra politička i gospodarska suradnja, posebice u energetskome sektoru, brodogradnji te farmaceutskoj, prehrambenoj i prerađivačkoj industriji. U kontekstu gospodarske suradnje, Maksimčuk i Šimić upoznali su Khasiyeva s gospodarskim potencijalima Slavonije i Slavonskog Broda, a istaknut je i obostrani interes na području energetike, poljoprivrede i industrijske proizvodnje.

Ocijenjeno je da je Gospodarski forum održan u Bakuu u listopadu 2016. godine, kojem su prisustvovali predsjednici dviju država, dao snažnu potporu gospodarstvenicima za uzajamnu suradnju. Khasiyev je tijekom sastanka najavio novi gospodarski forum do kraja 2017. godine kao priliku za diversifikaciju ekonomske suradnje koja se u proteklom razdoblju, unatoč brojnim drugim mogućnostima, kako je rekao, pretežno bazirala na uvozu azerbajdžanske nafte i izvozu hrvatskih brodova. Nadalje je izrazio nadu da će se postojeće hrvatsko predstavništvo u Bakuu u bliskoj budućnosti s razine Privremenog ureda podići na razinu veleposlanstva Republike Hrvatske u Azerbajdžanu.

S ciljem dodatnog unaprjeđenja postignute suradnje Khasiyev je izrazio želju da hrvatska strana u što skorije vrijeme imenuje hrvatske članove Međuvladinog povjerenstva za gospodarsku suradnju, a uz to je zaključno ponovio poziv za posjet članova Hrvatsko-azerbajdžanske međuparlamentarne skupine Azerbajdžanu.

Autor: Hrvatsko-azerbajdžanska međuparlamentarna skupina prijateljstva